Onderwijs & opvoeding

Etensblad voor dementerenden en verzorgenden

Vandaag de dag krijgen niet alle bewoners van zorgcentra een maaltijd uit de centrale keuken meer voorgeschoteld. In diverse (kleinschalige) woonvoorzieningen wordt op de groep gekookt. Zo ook in De Globe in Nijmegen, een verpleeghuis met drie groepen van elk zes mensen met dementie. De bewoners helpen er niet alleen mee met de bereiding van de maaltijd, ze worden ook betrokken in andere huishoudelijke taken.

17 July 2012 20:02Gewijzigd op 14 November 2020 22:12
Foto De Globe.
Foto De Globe.

Vorig jaar liet een medewerkster van De Globe zich ontvallen dat ze behoefte had aan meer variatie en plezier in de keuken. Die opmerking leidde tot het maken van Etenstijd, een culinair magazine voor dementerende mensen en hun verzorgers, dat onlangs werd gepresenteerd.

Niet alleen medewerkers en –voor zover ze kunnen– bewoners van De Globe zijn in de keukens van de zorginstelling te vinden. Ook familieleden en vrijwilligers dragen een steentje bij aan de bereiding van maaltijden. Het is niet altijd gemakkelijk bewoners in beweging te krijgen, maar het ophalen van herinneringen stimuleert. Zo wordt mensen gevraagd hoe ze zelf de spitskoolstamppot klaarmaakten en waar ze de zuurkool bewaarden.

Volgens het verpleeghuis beleven veel bewoners het koken en eten als het hoogtepunt van de dag en leven ze op bij het voelen, ruiken en proeven van verse producten. Door de etensgeuren die de huiskamers vullen, gaan ze ruim van tevoren aan tafel zitten. Volgens de deskundigen liggen geuren en smaken diep in het brein verankerd en roepen ze her­inneringen op. De kookactiviteit biedt ook structuur. „Mensen zijn minder onrustig, vallen niet meer af en eten hun bord leeg”, volgens de instelling.

Etenstijd telt 156 pagina’s en wil zintuigen prikkelen. Alleen al de geborduurde omslag –in boeren­bontmotief– zal bij veel ouderen herkenning oproepen. Een grappig detail is dat de onafgewerkte draadjes van het borduurwerk in de binnencover terugkomen. Het culinaire magazine is vooralsnog alleen voor bewoners, hun familieleden en mede­werkers van De Globe beschikbaar, omdat het privacy­gevoelige gedeelten bevat.

De inhoud van het blad zal veel bewoners boven de pet gaan, maar met de keus voor verschillende papiersoorten hopen de ontwerpers toch de zintuigen van mensen met dementie te prikkelen. De presentatie van een wetenschappelijk onderzoek over zintuiglijke ervaringen en dementie is kost voor verzorgenden. Datzelfde geldt de bijdragen over eet- en slikproblemen en over het belang van de presentatie van de maaltijd voor de smaakbeleving. Als verzorgenden hiervan kennisnemen, komt dat de bewoners ten goede. De tips voor het wecken van fruit en de reclame van het wasmiddel OMO zullen gespreksstof opleveren. Als iedere medewerker luistert naar muziek­therapeut Irene Maijer-Kruijssen wordt het nog gezelliger in de huiskamer: „Als ik met ouderen over muziek praat, verwijzen ze vaak naar het ver­leden: „Leuk, dat samen zingen. Dat deden wij vroeger thuis ook bij de afwas.””

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer