Binnenland

„Wisselvallig weerbeeld niet uitzonderlijk”

DE BILT – Uitzonderlijk nat en koel willen weerkundigen deze zomer nog niet noemen: het weer is zoals gewoonlijk wisselvallig. Na regen komt altijd weer zonneschijn.

17 July 2012 15:13Gewijzigd op 14 November 2020 22:12
Een rij voor het Van Gogh-museum in Amsterdam. Foto ANP
Een rij voor het Van Gogh-museum in Amsterdam. Foto ANP

Een harde uitspraak over deze zomer durft voorlichter Harry Geurts van KNMI nog niet te doen. „Het lastige is dat ik geen halve zomers of halve seizoenen kan vergelijken.”

De maanden juni en juli zijn tot op heden regenachtig verlopen. „De regionale verschillen zijn echter behoorlijk groot”, weet Geurts. „Vooral in westelijk Nederland is veel gevallen, op sommige plekken al meer dan 100 millimeter in de eerste zestien dagen van juli. Het oosten heeft op sommige plekken nog maar 36 millimeter gehad.” Normaal gesproken valt er in de hele maand 68 millimeter.

Ook Grieta Spannenburg van Meteo Consult noemt het weerbeeld van afgelopen weken evenmin uitzonderlijk. „Wissel­vallig weer is heel normaal in het Nederlandse zeeklimaat.”

Dat de zomer tot op heden zo nat en koel is verlopen, wijt de meteoroloog aan de route van de straalstroom, een sterke wind op 10 kilometer hoogte die fungeert als een soort transportband voor regenbuien. „Deze ligt nu precies over de Benelux. Normaal gesproken behoort deze ’s zomers veel noordelijker te liggen.”

Daardoor was de gemiddelde temperatuur in juni met 17 graden Celsius lager dan gemiddeld. Ook deze maand is frisser verlopen dan normaal. Alleen op 4 en 5 juli was het echt zomers warm. Tussen 3 en 7 juli werd af en toe de 25 graden gehaald. Over juni en juli samen ligt de temperatuur tot gisteren 0,6 graden onder het langjarige gemiddelde, aldus Spannenburg.

Dat de zomer tot nu toe somber is verlopen, ziet ze terug 
in de cijfers. „Het gemiddelde van begin juni tot 16 juli is 
303 zonuren; we hebben er echter maar 241 gehad.”

Geurts vindt het te vroeg om te zeggen dat de zomer als koud en nat in de boeken zal gaan. „Ik kan daar nog helemaal niets over zeggen. Als augustus droog en warm wordt, kan deze zomer gemiddeld nog steeds te droog en te warm worden.”

Een oude volkswijsheid zegt: „Wanneer het regent op Sinte-Margriet (20 juli), hebben we zes weken regen in het verschiet.” Krijgen we als het vrijdag regent nog zes weken koel, nat en somber weer?

Volgens Spannenburg snijden dergelijke spreuken op naamdagen weinig hout. „Een van de weinige die wel klopt, is de schaapscheerderskoude tussen 5 en 20 juni. En in augustus heb je ook een paar van die dagen. Persoonlijk vind ik het veel mooier om weersveranderingen af te lezen aan de wolken. Komt er hoge cirrusbewolking, dan volgt er na enige tijd vrijwel zeker regen.”

Geurts reageert voorzichtig. „Daar heeft het KNMI nooit echt onderzoek naar gedaan. Een spreuk die altijd voor 100 procent opgaat, is deze: Na regen komt zonneschijn.”

Vakantievierend Nederland kan wat dat betreft opgelucht ademhalen. Komende tijd verschuift de straalstroom naar het noorden, waardoor hogedruk­gebieden richting Nederland kunnen komen, legt Spannenburg uit. „Ik verwacht daarom meer zon en hogere temperaturen.”

Het KNMI verwacht ook minder wisselvallig weer. „Vanaf 25 juli tot 31 juli is er volgens onze weermodellen grote kans op stabieler zomerweer.”

Spannenburg zou het in ieder geval aandurven om volgende week een vakantie te boeken in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer