Pop
Het Evangelie aan de man brengen met een vrouw. Een blote vrouw maar liefst. Een brug te ver, vond Ruurd Walinga, hoofdredacteur van het Zondags Nieuwsblad. De krant, volgens de maker een „evangelisch boulevardblad”, besloot daarom maar genoegen te nemen met het afbeelden van een blote pop. Zo moest het net prikkelend genoeg zijn om buitenkerkelijken aan het lezen te krijgen en toch ook weer niet te schokkend voor christenen.
Wat dat laatste betreft ging er toch iets niet helemaal zoals Walinga het zich voor ogen had gesteld. Leden van een Rotterdamse kerk die het evangelisatieblad verspreidden, hielden er vorige week acuut mee op toen ze de afbeelding zagen. „Foutje”, aldus Walinga. „Ik heb het laten zien aan mensen in mijn omgeving en die konden zich ook wel voorstellen dat mensen er aanstoot aan zouden nemen.”
Inmiddels ligt een aangepaste versie van de 300.000 exemplaren tellende oplage op de persen. „Met als afbeelding alleen nog een borstbeeld van de pop”, aldus Walinga. „En nee, daarop is niets bijzonders meer te zien.” De afbeelding hoorde bij een artikel over de schoonheid van de door God geschapen natuur. „De mens is daarvan het mooiste product”, aldus Walinga. „Vandaar de foto.”
Gaat de strekking van het artikel niet verloren als je er zo’n afbeelding bij plaatst?
„Nee, ik wil het Evangelie aantrekkelijk maken voor niet-christenen. En dan moet je wat doen om het te verkopen. Ik vond en vind dat dit wel door de beugel kan. Maar als anderen er kritiek op hebben probeer ik daarnaar te luisteren.” Gelukkig maar.
Nepontvoering
Terwijl Nederland de afloop van de ontvoeringszaak in Oldeberkoop volgde, zetten twee eerstejaarsstudenten van de Vrije Universiteit in Amsterdam afgelopen woensdag een nepkidnap op touw. Geinige afsluiting van twee ontgroeningsweken, dachten ze. Slachtoffer werd Ellen, een 22-jarige medestudente. De jongedame werd in Amsterdam in een witte Volvo gelokt en aan haar handen vastgebonden. Gezellig keuvelend toog het drietal naar het noorden. Bij een parkeerplaats langs de A7 bij Hoogezand, vlak voor de Duitse grens, kreeg de actie een onverwachte wending. Een voorbijganger zag de geboeide Ellen zitten en alarmeerde de politie. Twee politiewagens en een motor rukten met loeiende sirenes uit.
Groot was de frustratie toen bleek dat het om een studentengrap ging. „Ik vind dit ongepast en erg onsmakelijk. Je brengt de politie onnodig in risicovolle situaties. Daar komt bij dat juist vorige week heel Nederland in afwachting was van de ontvoering in Oldeberkoop”, zegt Alex van der Ruit, politiechef in Hoogezand. Hij sprak de studenten na de aanhouding „bestraffend” toe.
Een van de ’ontvoerders’ is student geschiedenis Pieter van der Kolk (18). „Achteraf gezien vind ik vervelend dat we met onze actie mensen voor het hoofd hebben gestoten. Maar we hebben ons de gevolgen niet gerealiseerd.”
Dat is wrang.
„Wij hebben twee weken ontgroening gehad. Dan slaap je nauwelijks. We volgden die zaak in Oldeberkoop niet. Oké, ik heb er iets van meegekregen, maar we wisten niet dat het zo’n hot item was.”
Van een student verwacht je dat hij af en toe een blik in een krant slaat.
„Ja, natuurlijk. Maar dit was een ludieke actie, waar de rest van de wereld niets mee te maken heeft.”
Paal
Defensie moet bezuinigen. Duizenden mensen eruit, Orions aan de grond, F-16’s naar de sloop, Apaches in de uitverkoop. Voor een kleinere maar betere en slagvaardiger krijgsmacht. Zegt men.
Ook de vliegbasis Soesterberg in het hart van Nederland gaat dicht. Wanneer precies wordt op Prinsjesdag bekend. Intussen is op de basis nog een nieuwe blikvanger neergezet. Net na de hoofdingang van de Verlengde Palzerweg staat een helikopter op een paal. Een Alouette III om precies te zijn. Daarvan vliegen er nog vier rond. Populair bij Hare Majesteit.
De afgedankte heli ’hangt’ boven een vers gegraven vijver. Mooi plaatje. Voor 31.000 euro. De prijzige blikvanger is een bron van ergernis voor veel personeel op Soesterberg. Zij moeten op zoek naar een nieuwe baan, maar hun baas zet nog wel een kunstwerk neer. Niet erg tactisch.
Volgens een woordvoerder van Defensie was het ’kunstwerk’ al aanbesteed voordat de bezuinigingsplannen bekend werden. Terugdraaien heeft geen zin. „Het werk moet worden betaald, of de aannemer het nou uitvoert of niet.” Misschien verhuist de verstilde helikopter over enkele jaren wel mee naar de nieuwe basis. Goed, maar staat het personeel van Soesterberg niet mooi voor paal?