Binnenland

Juridisch adviseur: Gemeente moet rekenen met wens overledene

VELP – De gemeenteraad van Urk vindt dat een uitvaart die voor rekening van de gemeente komt, in principe een begrafenis moet zijn. Bevolking en raadsleden zijn uit geloofsovertuiging tegen crematie. Een gemeente moet echter rekening houden met de wens van de overledene.

13 July 2012 20:56Gewijzigd op 14 November 2020 22:09
Mr. Willlem van der Putten
Mr. Willlem van der Putten

Deze week werd een inwoner van Urk vanwege onvermogen van zijn nabestaanden op gemeentekosten gecremeerd. Dat was voor het eerst: tot nu toe werden overledenen in zo’n geval begraven in een algemeen graf, dat na bepaalde tijd weer mag worden geruimd.

De ambtelijke dienst had opdracht tot crematie gegeven. Volgens de verantwoordelijk wethouder gebeurde dat omdat de overledene en zijn familie dat wilden. Andere bronnen stellen tegenover deze krant dat kosten een rol hebben gespeeld: crematie zou voor Urk goedkoper zijn dan begraven. De gemeenteraad wil dat begraven het uitgangspunt blijft, ook als dat duurder zou zijn. Sommige partijen vinden ook dat de wens van de familie niet moet meetellen. „Wie betaalt, bepaalt”, aldus CU-voorzitter Woord.

Mr. Willem van der Putten uit Velp is juridisch adviseur en gespecialiseerd in wetgeving rond lijkbezorging. Hij geeft antwoord op een aantal vragen over deze kwestie.

Wat zegt de wet over de manier waarop de gemeente moet handelen?

„De Wet op de lijkbezorging is duidelijk. In artikel 18 staat: „De lijkbezorging geschiedt overeenkomstig de wens of de vermoedelijke wens van de overledene, tenzij dat redelijkerwijs niet gevergd kan worden.” Als iemand op de maan begraven wil worden, gebeurt dat natuurlijk niet.”

Is de wens van de familie van belang?

„Nee, die staat hier buiten. Alleen de wens van de overledene zelf telt mee. Als die duidelijk is, zou die gevolgd moeten worden.”

Kunnen kostenoverwegingen van de gemeente ook een rol spelen bij de keuze voor crematie of begraven?

„In theorie kan dat. Als het verschil in kosten groot is, kan de gemeente kiezen voor de goedkoopste optie. Doorgaans is begraven goedkoper dan cremeren, want de grond heeft de gemeente meestal al beschikbaar. Rekenkundig zou je die grond mee kunnen laten tellen, maar dat vind ik onzin.”

En de geloofsovertuiging van de leden van de gemeenteraad?

„Die is niet van belang. Los daarvan is een gemeente wel vrij om een voorkeursbeleid te voeren, bijvoorbeeld door in eerste instantie te kiezen voor begraven. Dat mag ook tegen de nabestaanden gezegd worden. Maar als de overledene crematie wilde, zou die wens moeten worden uitgevoerd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer