Economie

Zwitserlevengevoel voor SNS voorbij

UTRECHT – ”Reaal regelt het allemaal”, was ooit de slogan van het bekendste verzekeringsmerk van SNS Reaal. Inmiddels is het bedrijf behoorlijk in het nauw gedreven.

Redactie economie
13 July 2012 19:29Gewijzigd op 14 November 2020 22:09
SNS Reaal. Foto ANP
SNS Reaal. Foto ANP

Een verkoop van de pensioen- en verzekeringsactiviteiten, waartoe ook Zwitserleven behoort, zou weleens een laatste strohalm kunnen zijn voor de financiële onderneming. 
SNS Reaal maakt nog wel winst, maar niet genoeg om bijtijds de staatssteun die zij in 2008 ontving, terug te betalen. Uiterlijk eind volgend jaar moet het bedrijf bijna 850 miljoen euro hebben overgemaakt aan de Nederlandse staat, anders dreigen sancties vanuit Brussel.

Bovendien moet SNS Reaal, net als alle andere Europese banken, binnenkort voldoen aan strengere financiële eisen. Op dit moment beschikt het bedrijf nog niet over de grotere kapitaalbuffers die financiële instellingen straks achter de hand moeten houden voor eventuele tegenvallers.

SNS Reaal ontstond in 1997 uit een fusie tussen de Samenwerkende Nederlandse Spaarbanken (SNS) en verzekeringsgroep Reaal. SNS was zelf voortgekomen uit een reeks samensmeltingen van lokale bankjes. In 2006 maakte het bedrijf zijn opwachting op de aandelenbeurs in Amsterdam.

Er werd in korte tijd een flink aantal overnames tot stand gebracht. Zo vond in 2006 de inlijving plaats van Regiobank. Halverwege 2007 volgde AXA Nederland en aan het eind van dat jaar Zwitserleven.

Vandaag de dag zorgt SNS Property Finance voor een stevige verliespost. Dan hebben we het over de tak die transacties financiert in de wereld van het commercieel vastgoed, vooral kantoorpanden in Nederland, Spanje en de Verenigde Staten. Het fusieconcern nam die activiteiten in 2006 over van ABN AMRO. Het beoogde er een grote speler mee te worden in de betrokken sector. Kort daarna brak echter de kredietcrisis uit en werd de nieuwe aanwinst een blok aan het been.

De vastgoedcrisis in Spanje en de VS hakt er bij Property Finance stevig in. Er moet ieder jaar fors worden afgeschreven.

Ook de Europese schuldencrisis en de onrust die daardoor ontstaat op de financiële markten, knagen aan de winstgevendheid van de bank en verzekeraar. SNS Reaal heeft onder meer verliezen moeten nemen op de Griekse staatsobligaties die het in zijn bezit had.

Na het uitbreken van de kredietcrisis, najaar 2008, werden ABN AMRO en Fortis gered door een nationalisatie. ING en Aegon vroegen staatssteun aan. Ook SNS Reaal meldde zich bij de overheid en ontving 750 miljoen euro.

De activiteiten van het concern zijn vooral gericht op de Nederlandse retailmarkt en op het midden- en kleinbedrijf. Het bedrijf is met name actief in sparen, beleggen, hypotheken, verzekeringen en pensioenen, maar het is bijvoorbeeld ook eigenaar van de pechhulpdienst voor automobilisten Route Mobiel.

Bestuursvoorzitter van SNS Reaal is Ronald Latenstein. Hij volgde in 2009 Sjoerd van Keulen op. Latenstein was eerder financieel directeur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer