Economie

Europese beurzen sluiten met winst

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag met winst de handel uitgegaan. De beurzen trokken zich op aan groeicijfers uit China en een succesvolle veiling van Italiaanse staatsleningen. In Amsterdam was SNS Reaal een opvallende verliezer vanwege de onzekerheid over de toekomst van het financiële concern.

13 July 2012 17:45Gewijzigd op 14 November 2020 22:09

De AEX-index in Amsterdam eindigde 3,18 punten (1 procent) hoger op 314,60 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen klom 4,95 punten (1 procent) tot 510,53 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er 1 tot 2,1 procent bij.

Beleggers waren opgelucht over een relatief laag, maar niet teleurstellend cijfer over de Chinese economie. De Chinese economie bleek in het tweede kwartaal met 7,6 procent te zijn gegroeid. Dat is het laagste percentage in ruim 3 jaar, maar niet lager dan economen hadden verwacht. Beleggers bleven positief omdat ze nieuwe stimulerende maatregelen van de overheid verwachten om de groei weer sterker op gang te brengen.

Uit Italië kwam het nieuws dat het land 3,5 miljard euro heeft opgehaald met de veiling van 3-jarige staatsleningen. De rente viel daarbij lager uit dan bij een eerdere vergelijkbare veiling, ondanks de afwaardering die Italië donderdag van kredietbeoordelaar Moody’s te verwerken kreeg.

De Amsterdamse handel werd gedomineerd door het nieuws dat SNS Reaal verschillende opties voor de toekomst van het concern onderzoekt. SNS kampt met slechte resultaten bij de financiering van vastgoed. Een opsplitsing van het concern en de verkoop van de goedlopende verzekeringstak sluit SNS niet uit.

SNS moet aan de overheid nog een kleine 850 miljoen euro betalen van de steun die het bedrijf eerder ontving. Beleggers schrokken van de mededeling van SNS en zetten het aandeel ruim 18 procent lager op 1,02 euro.

Bouwbedrijf Ballast Nedam kwam ook met slecht nieuws. De onderneming liet weten dat een eerder afgegeven prognose voor het jaarresultaat onder druk staat als gevolg van de moeilijke marktomstandigheden. Met name de onderdelen Infra en Bouw & Ontwikkeling hebben daar last van. Het aandeel Ballast Nedam sloot 4,2 procent lager.

In Parijs was autofabrikant PSA Peugeot Citroën een opvallende daler met een verlies van 7,8 procent. Het aandeel bereikte het laagste punt in 26 jaar. Donderdag maakte het concern bekend 8000 banen te schrappen. Analisten vrezen echter dat nog meer ingrepen nodig zullen zijn om weer winstgevend te worden. Kredietbeoordelaar Moody’s gaf aan de kredietwaardigheid van PSA Peugeot Citroën mogelijk te verlagen.

In Frankfurt was Deutsche Telekom een hoogvlieger met een plus van 5,7 procent. Het Duitse telecomconcern kreeg een opwaardering van Credit Suisse. KPN liftte mee met zijn Duitse branchegenoot en won 3,1 procent in de AEX.

De euro was 1,2235 dollar waard, tegen 1,2200 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,9 procent hoger op 86,85 dollar. De prijs van Brentolie steeg 1,3 procent tot 102,35 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer