„RKK koerst af op steeds meer conflicten”
OXFORD – De Rooms-Katholieke Kerk (RKK) koerst af op een groot aantal conflicten tussen de behoudende kerkleiding en het steeds liberalere grondvlak. Dat concludeert de Britse kerkhistoricus Diarmaid MacCulloch in het boek ”Silence in Christian History”, dat dit najaar verschijnt.
De hoogleraar kerkgeschiedenis aan de universiteit van Oxford ziet het aantal conflicten in de Roomse kerk toenemen. „Er zijn veel conflicten, in het hele christendom”, aldus MacCulloch tegenover het Amerikaanse persbureau Religion News Service. „Maar in het bijzonder spelen ze in de Rooms-Katholieke Kerk. Deze staat aan de vooravond van een splitsing, omdat het Vaticaan niet luistert naar wat er leeft in de kerken in Europa.”
MacCulloch meent dat de huidige paus, Benedictus XVI, en zijn voorganger Johannes Paulus II, staan voor een behoudende koers. Zij willen vernieuwingen van het tweede Vaticaans concilie uit de jaren 60 afzwakken, aldus de kerkhistoricus. Dat dat leidt tot conflicten acht hij niet bezwaarlijk. „Religieuze conflicten zijn onvermijdelijk en meestal gezond. Een religie zonder conflicten is een religie die sterft, en ik zie daarvan nog geen tekenen in het christendom.”
Dat de Roomse Kerk vasthoudt aan een aantal menselijke instellingen, zoals het celibaat, ziet MacCulloch echter als contraproductief en onrealistisch. „Geen andere kerk in de hele geschiedenis heeft ooit alle geestelijken opgedragen zich aan het celibaat te houden.”
MacCulloch schreef in 2009 het boek ”A History of Christianity. The First Three Thousand Years”. Daarmee won hij een jaar later een prijs van de McGill University in de Canadese stad Montréal.
De Britse hoogleraar is lid van de British Academy en redacteur van het Journal of Ecclesiastical History.