Binnenland

Last minute op kamp door crisis

RIJSWIJK (ANP) – Recessie of niet, kinderen gaan nog steeds massaal op zomerkamp. De voorpret duurt echter een stuk korter dan andere jaren: ouders stellen het boeken liever uit tot het laatste moment. Ook sturen ze hun kind liever naar een ‘nuttig’ kamp. Dat blijkt woensdag uit een rondgang van het ANP langs de grootste kamporganisaties.

11 July 2012 13:23Gewijzigd op 14 November 2020 22:06

Bij marktleider Vinea was het dit voorjaar nog opvallend stil. „Meestal meldden ouders hun kind aan zodra het vakantiegeld is gestort, maar dit jaar gebeurde dat pas veel later. We krijgen ook vaak boekingen voor kampen die al een paar dagen later beginnen”, aldus een woordvoerder. Het totale aantal reserveringen loopt niet terug, stelt ze, maar van het omgekeerde lijkt ook geen sprake. Een zomerkamp is vooralsnog geen alternatief voor een te dure gezinsvakantie geworden.

Een woordvoerder van Simi Reizen beaamt dit. De organisatie verwacht dit jaar opnieuw een lichte groei, maar wel een kleinere dan voorgaande jaren. „Ouders die eerder voor een commercieel kamp kozen, kijken nu ook naar een lokale stichting of een kamp van de tennis- of voetbalclub.”

Organisator Simbo noteerde begin juli een recordaantal boekingen in één week: allemaal lastminuteboekers. „Ouders beginnen zich nog steeds rond Kerstmis te oriënteren, maar zijn veel langer dan vóór de crisis bezig met zoeken, kijken en vergelijken,” aldus de directeur. „En opvallend genoeg sturen ze hun kind minder vaak op een dure buitenlandse reis, maar mag het Nederlandse kamp nog steeds wat kosten. Educatieve kampen zijn ineens populair, zoals een kookkamp, wiskundekamp of kamp om Engels te leren. Ouders zien het tegenwoordig als een investering: het moet niet alleen leuk zijn, maar ook leerzaam.”

Alleen organisator YMCA ervaart dat kinderen door de crisis niet meer op kamp kunnen. Pieter Schoe van YMCA zegt één groep te missen. „Vooral kinderen van eenoudergezinnen met een laag inkomen kunnen niet meer mee. Juist die groep ontvangt subsidie waardoor zo’n kamp bijvoorbeeld geen 395 euro maar 95 euro kost, maar zelfs dat blijkt tegenwoordig vaak toch te duur.”

De website Jeugdkamp.net schat dat er jaarlijks zo’n 125.000 kinderen op een georganiseerd zomerkamp gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer