Weer in Europa van slag
BERLIJN – Terwijl Italië en Bulgarije zuchten onder een hittegolf, heeft Midden-Zweden last van overstromingen. Het weer in Europa is danig van slag.
Het Zweedse meteorologisch instituut riep dinsdag op tot de hoogste staat van paraatheid in de provincie Smaland, nadat het waterpeil in de rivieren en meren door zware regenval ruim 1,5 meter hoger was komen te staan dan normaal.
De Zuid- en de Oost-Europeanen zouden juist wel wat regen kunnen gebruiken. Italianen zuchten al wekenlang onder temperaturen van ruim boven de 30 graden, de heetste voorzomer sinds vijftig jaar in het land. Op Sicilië voorspellen meteorologen deze week zelfs een temperatuur van 43 graden. Ook in de zuidelijke regio’s Puglia, Calabrië en Basilicata zullen de waarden waarschijnlijk tot boven de 40 graden klimmen.
In de Zuid-Italiaanse stad Napels vecht de ongediertebestrijding tegen een uitbraak van grote rode kakkerlakken. Het personeel spuit continu bestrijdingsmiddelen in de riolen om de kakkerlakkeninvasie tegen te gaan. De rode kakkerlakken, die 7 centimeter groot kunnen worden, gedijen goed in warmte, vochtigheid en biologische compost.
Door de kakkerlakkenplaag is opnieuw de discussie opgelaaid over de afvalverwerking in Napels, die deels in handen is van de maffia en die met chronische problemen kampt.
De Bulgaarse weerdienst waarschuwde eveneens voor temperaturen tot boven de 40 graden. In het zuidwesten van het land was het dinsdag 38 graden en rond de badplaatsen aan de Zwarte Zee 28 graden. De autoriteiten riepen de Bulgaren op hun werktijden aan te passen aan de hitte, nadat dinsdag een bouwvakker een hartaanval had gekregen tijdens werkzaamheden bij een temperatuur van 38 graden.
Het KNMI maakte dinsdag bekend dat klimaatmodellen de neerslagverandering tijdens de vorige eeuw voor grote delen van Europa structureel onderschatten. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Nederlandse weerinstituut.
De winterneerslag tijdens de vorige eeuw is in grote delen van Noordwest-Europa toegenomen, terwijl deze in de zuidelijke helft van Europa juist afnam. De modellen voorspelden dit anders.