Economie

Technologiesector zet Wall Street op verlies

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse effectenbeurzen zijn dinsdag na een licht positief begin toch flink in het rood gedoken. Met name technologieaandelen stonden onder druk na een aantal winstwaarschuwingen en tegenvallende resultaten.

10 July 2012 21:46Gewijzigd op 14 November 2020 22:05

De toonaangevende Dow-Jonesindex beëindigde de handelsdag 0,7 procent lager op 12.653,12 punten. De breder samengestelde S&P 500-index verloor 1 procent tot 1341,47 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq sloot op 2902,33 punten, een verlies van 1 procent.

Amerikaanse beleggers waren nog positief aan de handel begonnen. Zij hadden net als de collega’s in Europa hun hoop gevestigd op een positieve beslissing van het Duitse Constitutionele Hof over het gebruik van het Europese noodfonds ESM. Maar de zorgen over de economische situatie in eigen land kregen toch de overhand.

Aluminiumproducent Alcoa was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 4,1 procent. Het bedrijf maakte maandag bekend dat het verlies heeft geleden in het afgelopen kwartaal als gevolg van lage prijzen. De cijfers waren minder slecht dan verwacht, maar de prognose die het bedrijf gaf over de aluminiummarkt stelde beleggers teleur.

Ook de fabrikant van zware machines Caterpillar moest met een koersverlies van 3,4 procent een flinke veer laten. Een directe aanleiding daarvoor was er niet, maar de toeleverancier aan de mijnbouw, industrie en landbouw wordt gezien als erg gevoelig voor economische schommelingen.

Chipmachinemaker Applied Material gaf een winstwaarschuwing en werd gestraft met een koersverlies van 2,7 procent. Chipmaker Intel, dat een dag eerder een investering van ruim 4 miljard dollar in de Nederlandse toeleverancier ASML aankondigde, sloot met een verlies van 2,3 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro een koers van 1,2255 dollar, onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie maakte een duikeling van 2,4 procent tot 83,95 dollar per vat. Brentolie werd ook 2,4 procent goedkoper en ging voor 97.91 dollar per vat van de hand.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer