Republikeinen schieten opnieuw op Obamacare
WASHINGTON (ANP/AFP) – Naarmate de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten dichterbij komen, worden de Republikeinen feller in hun verzet tegen beleid van president Barack Obama. Woensdag stemt het Huis van Afgevaardigden opnieuw over Obamacare. Dat is de wet die regelt dat alle Amerikanen vanaf 2014 een ziektekostenverzekering moeten hebben.
Obamacare werd in 2010 van kracht. Sindsdien hebben de Republikeinen 30 keer geprobeerd de zorgwet omver te werpen, elke keer zonder succes. Dat lot wacht woensdag waarschijnlijk ook poging 31. De Democraten vinden dat de stemming voor de bühne is, een symbolische actie.
Vorige maand besloot het Amerikaanse hooggerechtshof dat verplicht verzekeren niet tegen de grondwet is. Daarmee werd de wet opnieuw inzet voor de verkiezingen in november, waarin de Republikein Mitt Romney het vrijwel zeker opneemt tegen de Democraat Obama. Dit is de eerste keer sinds de beslissing van het hooggerechtshof dat de wet opnieuw in stemming wordt gebracht.
De Republikeinse Afgevaardigden, die een meerderheid hebben in het Huis, zullen de wet waarschijnlijk van tafel vegen. Daarna komt die bij de Senaat, waar de Democraten van Obama in de meerderheid zijn. Mochten ook die onverwacht de wet verwerpen, dan is er altijd nog het vetorecht van de president. Daarmee kan hij het intrekken van zijn eigen wet ongedaan maken.
De Republikeinse tegenstanders vinden dat de plicht te ver gaat. Ze vinden die in strijd met het grondwettelijk recht op vrijheid. Bovendien is de wet volgens hen een aanslag op de zwakke economie. Romney werkt al aan een alternatieve wet, die veel minder ver gaat.
De hervorming van het ziektekostenstelsel is Obama’s belangrijkste wapenfeit op binnenlands politiek terrein. Voorstanders van de wet waarschuwen dat terugdraaien grote gevolgen heeft, onder meer voor de 30 miljoen Amerikanen die nu nog onverzekerd rondlopen. Obama zei vorige maand dat afschaffing „een gigantische stap terug” zou zijn.