Lonen met 4,3 procent omhoog
De brutolonen zijn in 2003 met gemiddeld 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is weliswaar iets minder dan de stijging van 4,8 procent een jaar eerder, maar weer hoger dan een eerdere voorspelling van 3,4 procent.
Dat blijkt uit het Nationaal Beloningsonderzoek 2003 van Deloitte en Touche en salarisadministrateur ADP Nederland.
De onderzoekers zeggen dat deze stijging geheel tegen de verwachting indruist, onder meer door de economische recessie in Nederland. De sterkste groei doet zich voor bij banken, verzekeraars en zakelijke dienstverlening, die 5 procent meer loon betalen.
In de sectoren vervoer, communicatie en energie blijven de lonen met een plus van 3 procent achter bij de rest. Voor 2004 verwachten de ruim 800 ondervraagde ondernemingen een stijging van de brutolonen met 2,7 procent.
Bij de lonen trekken vooral de directeuren de meeste aandacht. Het overgrote deel van de directies loopt volgens de onderzoekers in de pas met de rest van de medewerkers. Het topsegment zag het inkomen met 4,4 procent stijgen. Dat is slechts een fractie hoger dan het ’werkvolk’.
Bij de extra voorzieningen voor het personeel is een lichte stijging te zien van het aantal bedrijfsauto’s op directieniveau. Dat is voornamelijk veroorzaakt door een toename in de non-profitsector, zoals ziekenhuizen en scholen.
In tegenstelling tot vorige jaren is de krapte op de arbeidsmarkt niet langer een probleem. In 2002 gaf ongeveer eenderde van de bedrijven aan hiervan hinder te ondervinden. Dat is teruggelopen tot minder dan eenvijfde.
Volgens FNV-voorzitter L. de Waal betalen werkgevers meer dan in de contractlonen is afgesproken. „Blijkbaar worden de lonen door de werkgevers opgejaagd en niet door de vakbonden. Ik denk dat de effecten van de krapte op de arbeidsmarkt nu nog iets doorwerken.”
De Waal verbaast zich over de uitkomst. „Ik vind de 4,3 procent overigens wel aan de hoge kant. Wij baseren ons op andere cijfers. Ik denk niet dat deze uitkomsten invloed hebben op de komende loononderhandelingen.”