„Minder files door forensentaks”
DEN HAAG – De forensentaks, een van de meest omstreden bezuinigingsmaatregelen uit het lenteakkoord, zal een forse vermindering van het aantal files opleveren. Dat meldde de Volkskrant vrijdag op basis van een vertrouwelijk rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Als de forensentaks wordt ingevoerd, krijgen forensen geen onbelaste kilometervergoeding meer voor de kosten van hun woon-werkverkeer. Volgens het PBL heeft dit tot gevolg dat het aantal files in de toekomst met 10 tot 15 procent daalt.
Ook gaat het planbureau er vanuit dat meer werknemers voor een woonplek dicht bij hun werk zullen kiezen, waardoor er met name in de spits minder gebruikgemaakt wordt van de auto.
Het plan voor de invoering van de forensentaks veroorzaakte in mei veel opschudding. De bezuinigingsmaatregel kan de staat zo’n 1,3 miljard euro opleveren, maar zowel politieke partijen als maatschappelijke organisaties toonden zich kritisch. CDA, VVD en GroenLinks pleiten nu voor een slechts tijdelijke invoering. De VVD zal in haar verkiezingsprogramma alternatieven voor de taks aandragen, gaf premier Rutte eerder aan.
Het Planbureau, dat de rapport pas later deze zomer wil publiceren, heeft ook andere filemaatregelen onder de loep genomen. Zo zou een kilometerheffing voor een daling van maar liefst 30 procent van het aantal files zorgen. Een speciale spitsheffing, een kilometerheffing in spitsuren, vermindert de files zelfs tot 35 procent. Invoering van beide types kilometerheffing tegelijkertijd halveert de files zelfs.
Het planbureau is een onafhankelijk onderdeel van het ministerie van Infrastructuur.