Slechte voorlichting ooglaserbehandeling
Klinieken waar brildragende mensen hun ogen kunnen laten corrigeren met een laserbehandeling, geven vaak te weinig informatie over de risico’s van de ingreep.
Dat heeft de Consumentenbond vrijdag gezegd naar aanleiding van een onderzoek.
De organisatie van oogartsen die laserbehandelingen geven, de werkgroep Refractiechirurgie, erkent het probleem. Het echte gevaar ligt volgens vice-voorzitter M. Luger echter letterlijk elders. Veel Nederlanders laten zich in het buitenland behandelen, waar de operatie vaak goedkoper, maar ook risicovoller is.
„De situatie in het buitenland is alarmerend. Mensen die zich voor een habbekrats laten behandelen in Bangkok of Turkije, komen letterlijk terug met de problemen”, aldus Luger. Volgens hem is er kans op blijvend letsel bij een op de 4000 à 5000 laserbehandelingen. In Nederland ligt die kans volgens hem lager, in sommige goedkopere klinieken in het buitenland beduidend hoger. Toch moeten ook Nederlandse klinieken er volgens hem op letten dat ze patiënten goed op de gevaren van de ingreep wijzen.
Volgens de Consumentenbond geven 6 van de 24 onderzochte klinieken te weinig of geen informatie over de soms aanzienlijke risico’s van de behandeling met lasers. „Informatie voor consumenten moet gestandaardiseerd worden”, aldus de bond. Ook moet de nazorg van veel van de ongeveer veertig klinieken in Nederland beter.
In advertenties zeggen sommige klinieken dat de operatie maar een paar minuten duurt en pijnloos is. De praktijk is volgens de Consumentenbond in veel gevallen anders. De bond zegt ook dat veel klinieken een te rooskleurig beeld geven over de slaagkans van een laserbehandeling, die in de praktijk op 90 tot 95 procent van de operaties ligt.
De risico’s van een laserbehandeling zijn volgens de belangenorganisatie niet gering. Tijdens en na de operatie kunnen problemen ontstaan met het hoornvlies, de ’huid’ van het oog. Ook kunnen ogen tijdelijk overgevoelig raken voor licht. In sommige gevallen gaan mensen zelfs slechter zien, aldus de bond. Bovendien zijn de langetermijneffecten van de operatie niet bekend, omdat de techniek pas sinds tien jaar wordt toegepast.
Overigens is een laserbehandeling niet voor iedereen mogelijk. Een vijfde van de patiënten heeft namelijk te droge ogen of een te dun hoornvlies.