Binnenland

Bevolkingsonderzoek naar longkanker

Deze maand begint in Nederland en België een grootschalige studie naar longkanker. Het gaat om een proefbevolkingsonderzoek onder 25.000 rokers en ex-rokers tussen de 50 en 75 jaar in de regio’s Groningen, Drenthe, Utrecht, Haarlem, Amstelland, de Meerland en Leuven.

ANP
29 August 2003 23:09Gewijzigd op 14 November 2020 00:31

Dit maakte het Universitair Medisch Centrum Rotterdam, het Erasmus MC, vrijdag bekend.

De bedoeling van het onderzoek is te kijken of opsporing van longkanker in een vroeg stadium door een bevolkingsonderzoek kan bijdragen aan een verlaging van het sterftecijfer. Jaarlijks overlijden in Nederland 6500 mannen en 2300 vrouwen aan de ziekte. Longkanker is daarmee de meest voorkomende doodsoorzaak van kankerpatiënten. Vaak wordt het pas ontdekt als het al is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam en operatie geen optie meer is.

Op dit moment zijn vragenlijsten op de bus gedaan aan in totaal 350.000 mensen van tussen de 50 en 75 jaar in genoemde regio’s. Afhankelijk van de respons zullen mensen die mogelijk een meer dan gemiddeld risico op longkanker hebben, door de onderzoekers van het MC uitgenodigd worden om mee te doen aan het onderzoek. Rokers krijgen het advies te stoppen met roken. Twee derde van de deelnemers vormt een controlegroep. Een derde zal in totaal drie keer in vier jaar worden gescreend op longkanker met een nieuwe scan van het Erasmus MC. Deze nieuwe scan maakt het mogelijk om in tien seconden ook kleine tumoren te ontdekken.

Het onderzoek is een samenwerkingsverband tussen de afdelingen longziekten en maatschappelijke gezondheidszorg van het Erasmus MC en de afdelingen radiologie van diverse ziekenhuizen in Nederland en België. Daarnaast werken op lokaal niveau ook GGD’s en gemeenten mee aan het onderzoek.

Het onderzoek wordt mede gefinancierd door erkende financiers van kankeronderzoek, ZON/MW en Siemens. Het ministerie van Volksgezondheid heeft toestemming voor het onderzoek gegeven, maar betaalt niet mee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer