Binnenland

SGP-burgemeeester Noordergraaf: Slachtoffer van politieke belangen

SOESTERBERG – Burgemeester A. Noordergraaf (62) van Soest gooit de handdoek in de ring. „Ik ben slachtoffer geworden van politieke belangen.”

5 July 2012 11:15Gewijzigd op 14 November 2020 21:59
SGP-burgemeester A. Noordergraaf van de gemeente Soest stapt op. Foto RD, Anton Dommerholt
SGP-burgemeester A. Noordergraaf van de gemeente Soest stapt op. Foto RD, Anton Dommerholt

De gemeenteraad van Soest zei in mei al nee tegen een nieuwe ambtstermijn voor zijn burgemeester. Het besluit van minister Spies (Binnenlandse Zaken) zou echter de doorslag geven. Noordergraaf wacht dat besluit niet af en stapt zelf op. „In de gemeenteraad bestaat onvoldoende draagvlak voor een nieuwe ambtstermijn. Ik heb besloten de eer aan mezelf te houden.”

Maar een groot deel van de bevolking steunt u, zo bleek recent uit een handtekeningenactie.

„Over die steunactie heb ik veel nagedacht. Het vertrouwen van de gemeenteraad krijg ik echter niet. Ik kan niet op een goede manier in Soest mijn werk blijven doen en ben slachtoffer geworden van politieke belangen.”

Bent u door het gedoe rond uw herbenoeming beschadigd?

„Ik heb zes mooie jaren in Soest gehad. Er zijn veel goede contacten geweest met de burgers van de gemeente. Ik voelde me verantwoordelijk voor en verbonden met de inwoners. Als burgemeester moet ik enerzijds boven de politieke belangen staan. Aan de andere kant moet de situatie wel werkbaar blijven. Ik heb me oprecht afgevraagd of ik nog eens zes jaar op deze manier zou moeten doorgaan. Het is een politieke keuze geweest van de gemeenteraad om mijn kandidatuur niet te steunen. De coalitie heeft dat besluit bewerkstelligd.”

U zou een arrogant bestuurder zijn en het debat met de gemeenteraad uit de weg gaan, zo beweerde RTV Utrecht recent op basis van een peiling onder lokale politici.

„Onzin. Er is een handtekeningenactie voor mij gehouden en daaruit blijkt dat een groot deel van de bevolking mij steunt.”

De burger heeft geen zicht op uw functioneren in het gemeentehuis.

„De verhoudingen in de gemeenteraad liggen erg scherp, waarbij de coalitie slechts één zetel meer heeft dan de oppositie. Nogmaals, het initiatief om mij aan de kant te schuiven, komt van de coalitie.”

Hoe ziet u de toekomst?

„Ik ga met opgeheven hoofd weg. De inwoners van de gemeente hebben niets tegen mij. Ik wil graag afscheid nemen van de bevolking, en niet in een aparte bijeenkomst van de raad. Het liefst ga ik zo snel mogelijk elders als (waarnemend) burgemeester aan de slag.”

Bent u opgelucht?

„Ik vind het vreselijk dat ik dit besluit heb moeten nemen. Het geeft een dubbel gevoel. Daarbij heb ik steeds naar boven gekeken. Dat is de rode draad van alles.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer