Energiebedrijven bij falen hard aangepakt
Energiebedrijven die er een potje van maken, moeten er rekening mee houden dat minister Brinkhorst hard ingrijpt. Hij kondigde vrijdag aan dat hij in geval van wanbeheer de economische eigendom en het beheer van de netten van het falende bedrijf afpakt.
Volgens een toelichting door een woordvoerder van Brinkhorst is het het waarschijnlijkst dat hij het beheer dan overhevelt naar TenneT, de beheerder die volledig in handen is van de overheid.
Ook gaan de boetes voor falende energiebedrijven omhoog. DTe, de toezichthouder voor de energiemarkt, kan een boete opleggen van maximaal 10 procent van de omzet van het bedrijf. Brinkhorst schreef dit vandaag op de opiniepagina van de Volkskrant. Hij stuurt de Tweede Kamer binnenkort een brief over zijn voornemens.
Brinkhorst reageerde op de commotie die deze maand ontstond toen een stroomtekort dreigde. De onrust werd verder versterkt toen half augustus de elektriciteitsleverancier EnergyXS op de fles ging.
Is de liberalisering van de stroommarkt dus toch niet zo’n goede zaak? Volgens Brinkhorst heeft het dreigende stroomtekort weinig met de liberalisering te maken. Hij wijst op gunstige effecten: de prijzen gaan omlaag, al merkt de consument daar niet veel van omdat de energiebelasting is verhoogd.
De minister verdedigt nogmaals „de zegeningen” van een vrije energiemarkt, maar geeft wel aan dat via aanvullende wetgeving de leveringszekerheid van elektriciteit moet worden gegarandeerd. Verder constateert hij dat het aantal storingen, in tegenstelling tot vele geruchten, niet sterk is gestegen, maar dat het wel langer duurt voordat de mankementen zijn verholpen. Brinkhorst zegt toe daar wat aan te zullen gaan doen, zonder specifiek aan te geven aan welke maatregelen hij denkt.
Energiebedrijf en regionaal netbeheerder Essent kan zich „goed vinden” in de voorstellen van Brinkhorst. „Wij zijn voor een goede en heldere regelgeving, met de overheid als toezichthouder. Dat is de beste waarborg dat het goed gaat.”