MKB: timing soepeler ontslagrecht slecht
DEN HAAG (ANP) – Het is goed dat er iets verandert aan het ontslagrecht, maar de maatregelen komen op een ongelukkig moment. „De timing is slecht”, zegt voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland, de werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf, in een gesprek met het ANP. „In een tijd van oplopende werkloosheid levert dit niet het gewenste effect op.”
De Tweede Kamer spreekt deze week over een voorstel van minister Henk Kamp van Sociale Zaken om het ontslagrecht te versoepelen. Het is gebaseerd op het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie.
De minister wil het huidige systeem, waarbij bedrijven vooraf toestemming moeten vragen aan uitvoeringsinstantie UWV of de kantonrechter voor ze iemand kunnen ontslaan, afschaffen. Bedrijven moeten zich zonder rompslomp van een werknemer kunnen ontdoen. Als die het er niet mee eens is, moet hij of zij maar naar de rechter stappen. De gedachte hierachter is dat bedrijven makkelijker nieuw personeel aannemen als ze er ook weer eenvoudig vanaf kunnen.
Op zichzelf vindt Biesheuvel het positief dat het ontslagrecht nu op de agenda staat. „Het huidige stelsel dateert van 1945. De arbeidsmarkt is nu anders dan toen.” Maar over de inhoud van het pakket van Kamp is de MKB-voorzitter „niet wild enthousiast”.
Volgens Biesheuvel functioneert de huidige ontslagtoets bij het UWV voor kleinere bedrijven heel bevredigend. Dit soort bedrijven zit niet te wachten op langdurige procedures bij de rechter. „De meeste ontslagzaken in het midden- en kleinbedrijf zijn om bedrijfseconomische redenen. Dan moet het snel kunnen gaan.”
Bovendien pakt het plan van Kamp om werkgevers te laten opdraaien voor de eerste 6 maanden WW veel te duur uit voor kleine bedrijven, zegt Biesheuvel. MKB-Nederland heeft dat Kamp al duidelijk gemaakt.
Biesheuvel verwacht ook niet dat de nieuwe aanpak ertoe leidt dat mensen sneller worden aangenomen. Om dat doel te bereiken is meer nodig, zoals een versoepeling van de plicht voor bedrijven om 2 jaar het loon van ziek personeel door te betalen. Voor kleinere bedrijven is die plicht een niet te dragen last, zegt Biesheuvel. Hij pleit voor differentiatie, waarbij kleine ondernemers worden ontzien. Ook meer prikkels voor werklozen om een baan te zoeken, zoals een kortere duur van de WW, zijn volgens de MKB-voorzitter geboden.