Reorganisatie Baan in de startblokken
Softwarebedrijf Baan staat opnieuw een ingrijpende ontslagronde te wachten. Vrijdagochtend kreeg het personeel te horen dat in Nederland 240 arbeidsplaatsen komen te vervallen. Vooral productontwikkeling wordt hard getroffen.
Bij Baan Development Nederland werken rond de 350 mensen. Eenderde van de arbeidsplaatsen bij dit onderdeel verdwijnt. Bij Baan Nederland raakt een kwart van de ongeveer 95 mensen zijn baan kwijt. Tot slot krijgt bij Baan International een op de drie van de om en nabij 300 werknemers ontslag aangezegd.
Wereldwijd vallen in de reorganisatieronde 800 ontslagen bij Baan. De nieuwe topman Graeme Cooksley maakte dat half augustus bekend in een interview met FEM Business.
In het zakenblad maakte hij de als stuitend ervaren opmerking: „Ik ga de kanker eruit snijden en deze patiënt beter maken.”
Donderdagmiddag werden de betrokken partijen het eens over de reorganisatieplannen. Er ligt een sociaal plan op tafel. Dat omvat in hoofdlijnen: per 1 januari 2004 moet de ontslagronde zijn afgerond, is de bedoeling. Tot eind dit jaar blijven werknemers die moeten vertrekken, nog op de loonlijst staan. Zij krijgen professionele ondersteuning bij het zoeken naar een andere baan. Vakbondsleden dragen maximaal 375 euro bij aan de kosten van het outplacementtraject, voor niet-leden geldt een bijdrage van ten hoogste 750 euro.
Als iemand vrijwillig vertrekt, waardoor een collega kan blijven, krijgt de vrijwillige vertrekker een vergoeding overeenkomstig de kantonrechtersformule. Zodra iemand die ontslag krijgt zijn werkzaamheden heeft overgedragen, kan hij met betaald verlof met volledig behoud van zijn arbeidsvoorwaarden. Vanaf dat moment gaat gedurende een periode van zes maanden het traject ”bemiddeling van werk naar werk” lopen.
Voorzitter B. Kasteel van de centrale ondernemingsraad vindt de reorganisatie „heel moeilijk te aanvaarden.” Hij is er echter van overtuigd dat dit de laatste is in een reeks ontslagrondes. „Het businessplan dat nu voorligt, kan van ons een normaal en winstgevend bedrijf maken. Het model heeft bij de huidige eigenaar zijn waarde al enige tijd bewezen.”
Kasteel zegt zich geen zorgen te maken over de toekomst van Baan als zelfstandige ontwikkelaar van software. Wel zal het bedrijf zich bij het ontwikkelen van nieuwe producten sterker gaan richten op de wensen van de klant. „We gaan op een andere manier werken, maar we verdwijnen niet.”
De centrale ondernemingsraad heeft de medewerkers in de loop van de dag opening van zaken gegeven. Daarnaast staat een ontmoeting van de bonden met het voltallige personeel op de agenda.
„Gelet op de financiële situatie en de marktomstandigheden heeft de directie keuzes gemaakt die bijzonder pijnlijk zijn”, stelt onderhandelaar C. Baggerman van vakorganisatie RMU in een reactie. Hij noemt het „cruciaal” dat er een „verantwoorde balans” is tussen de sociale gevolgen voor degenen die moeten vertrekken enerzijds en anderzijds het belang van het voortbestaan van de onderneming.
Baggerman vindt het frustrerend dat veel medewerkers van Baan in de zoveelste reorganisatie zijn terechtgekomen. „Ik realiseer mij dat de klap groot zal zijn. De arbeidsmarktsituatie is totaal anders dan een jaar geleden. De bemiddelingsperiode zullen de mensen hard nodig hebben om een andere baan te vinden. Ik heb bewondering voor hun veerkracht.”
Baan kwam enkele maanden geleden in handen van twee investeringsbedrijven uit de Verenigde Staten. Het duo bracht de nieuwe aanwinst onder in de gezamenlijke onderneming Software Systems Associates Global Technology (SSA GT). In vergelijking met het Amerikaanse softwarebedrijf draait de verliesgevende branchegenoot Baan met te veel mensen te weinig omzet, vindt Cooksley.