Fortis doet aandelen met verlies van de hand
Bankverzekeraar Fortis heeft in het tweede kwartaal een flink stuk van de aandelenportefeuille met verlies van de hand gedaan.
In totaal bracht het Nederlands-Belgische concern voor 2 miljard euro op de markt, ongeveer eenvijfde van het totaal. De verkoop leverde een verliespost op van 647 miljoen euro.
Die verliezen drukten zwaar op de resultaten. De nettowinst in het eerste halfjaar daalde met 56 procent tot 671 miljoen euro. Fortis profiteerde in het tweede kwartaal ten dele van de opleving op de beurzen. Op papier won de portefeuille 500 miljoen euro terug van de koersverliezen in de eerste drie maanden. Deze verliezen beliepen in het eerste kwartaal 1,2 miljard euro. Nu staat de portefeuille nog 900 miljoen euro onder water, 200 miljoen minder dan aan het einde van het tweede kwartaal.
Bestuursvoorzitter A. van Rossum benadrukte donderdag dat door de verkoop van de aandelen het risico voor Fortis sterk is afgenomen. Een daling van 10 procent van de AEX-index kost de onderneming circa 300 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog het dubbele. „De portefeuille is nu in lijn met onze eisen”, aldus Van Rossum. Hij dekt daarom de koersrisico’s niet meer af.
Ondanks de aantrekkende beurzen wilde Van Rossum nog niets zeggen over de winstprognose voor 2003. Met name de aandelenkoersen zijn wat hem betreft een te onzekere factor. „We moeten niet euforisch worden”, waarschuwde hij. „We zijn terug op het koersniveau van januari, maar dat is nog altijd flink lager dan bijvoorbeeld halverwege vorig jaar.”
Het operationele resultaat van Fortis daalde met 54 procent naar 683 miljoen euro. De verzekeringstak kwam door de aandelenverkoop in de rode cijfers terecht. Het verlies bedroeg 34 miljoen euro. Veruit het grootste deel van de aandelen is van de verzekeringstak.
Fortis’ verzekeraars (onder meer AMEV en Stad Rotterdam) verdienden 21 procent meer aan schade- en zorgverzekeringen, onder meer door het uitblijven van grote natuurrampen. De winst uit levensverzekeringen daalde 10 procent, mede door een lage rente.
Bij de bank bleef 851 miljoen euro over, een daling van 9 procent. Tegen de verwachting in moest Fortis meer opzij zetten voor slechte leningen. In totaal reserveerde Fortis daarvoor 363 miljoen euro, 104 miljoen euro meer dan in dezelfde periode een jaar geleden. Dat werd deels gecompenseerd door grotere verkopen van obligaties en hogere opbrengsten uit de handel in aandelen.
Eind september komt Fortis naar buiten met nieuwe plannen voor de lange termijn. De aanpassingen van de huidige strategie waren bij de presentatie van de jaarcijfers in maart aangekondigd voor „na de zomer”, maar de presentatie van de halfjaarcijfers kwam nog te vroeg voor Van Rossum. Die benadrukte dat Fortis niet het roer compleet om gaat gooien. „Het zullen geen grote veranderingen zijn”, aldus de topman van Fortis.