ChristenUnie laat christenmigranten links liggen
De ChristenUnie negeert 1 miljoen christenmigranten door Kamerlid Ortega-Martijn niet opnieuw te plaatsen op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, stelt Eva Mabayoje.
Veel ChristenUniestemmers begrijpen niet waarom Kamerlid Cynthia Ortega niet voorkomt op de nieuwe kandidatenlijst van de partij. Zij vertegenwoordigt namelijk veel mensen.
Onlangs kreeg ik van een van Ortega’s aanhangers een brief. De schrijfster zag Ortega als háár volksvertegenwoordiger. Het optreden van Ortega had haar overtuigd om ook actief te worden binnen de ChristenUnie. Het Kamerlid was voor haar een rolmodel.
Ik voel met de briefschrijfster mee. Toen de ChristenUnie op 15 juni haar kandidatenlijst voor de komende verkiezingen bekendmaakte, ging ik met belangstelling na of de 1 miljoen christenmigranten in Nederland goed vertegenwoordigd worden.
Het begon mooi. Op de lijst, die van onderaf bekend werd gemaakt, prijkte op plaats 49 Orlando Bottenbley; een prachtige lijstduwer. Mijn enthousiasme nam echter snel af toen ik kennisnam van de eerste tien kandidaten. Cynthia Ortega stond er niet meer bij.
Inderdaad, Ixora Balootje, oud-vicevoorzitter van de Werkgroep Multicultureel, staat op plaats negen. Ik ben blij voor haar. Toch schiet het door mijn hoofd: de resolutie uit 2004 is niet gehonoreerd. In dat jaar nam het congres van de ChristenUnie een resolutie aan waarin stond dat in de top zeven van iedere kandidatenlijst een ‘christenmigrant’ staat. Daar is nu geen sprake van. Merkwaardig, temeer omdat het congres onlangs opnieuw een resolutie over christenmigranten heeft aangenomen. In deze resolutie, die was ingediend door de MasterClass Veelkleurig Talent, stond dat het bestuur probeert de doelgroep blijvend aan zich te binden.
Blijkbaar zit de ChristenUnie met deze resoluties in de maag. Tot twee keer toe, in 2010 en in 2012, weet de partij niet om te gaan met de doelen die gesteld zijn ten aanzien van de multiculturele doelgroep. Hoe serieus zet de ChristenUnie in op de multiculturele christen? Blijkbaar spelen andere, mysterieuze belangen een grotere rol dan een goede vertegenwoordiging van christenmigranten.
Ik ben van mening dat de ChristenUnie juist nu Ortega nodig heeft. Is Ortega dan de ‘excuus-allochtoon’? Nee, verre van dat. Cynthia Ortega heeft objectief gezien enorme prestaties neergezet als Kamerlid. Ze behoort tot de top vijf van Kamerleden met de meest aangenomen amendementen over 2011. Van de door haar ingediende moties is verder de helft aangenomen. Gemiddeld geldt dat voor een derde van de moties.
In de loop van haar ruim vijf jaar durende Kamerlidmaatschap heeft ze tien openbare invloedrijke fractienotities uitgebracht. Onlangs heeft ze samen met CDA-Kamerlid Sterk een initiatiefwetsvoorstel ingediend. Daarmee trad ze toe tot het selecte groepje Kamerleden dat dit voor elkaar heeft kregen.
Wat de portefeuille koninkrijksrelaties betreft is ze normatief. Ze heeft op dat dossier verreweg de meeste expertise van alle Kamerleden. Wat het grotestedenbeleid en de schuldhulpverlening betreft heeft Ortega letterlijk naam gemaakt. Er wordt gesproken over Ortegagemeenten en Ortegagelden. En dat allemaal voor een Kamerlid van een van de kleinste fracties.
Voor wie nog niet overtuigd is: Cynthia Ortega is ook zeer benaderbaar voor de kiezer. Ze heeft veel contact met Wajongers, mensen met arbeidsbeperkingen, onderwijsgevenden en migrantenchristenen in Nederland. En, niet onbelangrijk, ook met de inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Wat zou het jammer zijn als zij, nu ze eindelijk aan de verkiezingen mogen mee doen, niet op ‘hun’ kandidaat kunnen stemmen.
Ik vind de keuze die door de selectiecommissie is gemaakt dan ook onbegrijpelijk. De argumenten vóór kandidatuur van Ortega stapelen zich op. Waarom heeft de selectiecommissie anders besloten? Welke argumenten spelen er een rol?
Inderdaad, Ortega is niet perfect. Maar sinds wanneer moet iemand dat zijn? Sinds wanneer vullen mensen elkaar binnen een team niet aan, ieder met zijn eigen kwaliteit en achtergrond?
Ik geloof dat de keuze om Cynthia Ortega niet te kandieren de partij schade toebrengt. Sterker nog, ik geloof dat haar onrecht wordt aangedaan. Het laatste woord is morgen aan het congres.
De auteur is oud-werkgroepvoorzitter ChristenUnie Multicultureel.