Nieuw college in Geldermalsen
GELDERMALSEN – De bestuurscrisis in Geldermalsen is achter de rug. Donderdagavond werd de nieuwe wethoudersploeg gepresenteerd. Bovendien nam de meerderheid van de raad een nieuw coalitieakkoord aan. Opvallendste onderdeel daarvan: in twee jaar tijd wordt er 23 miljoen euro afgeboekt op de waarde van het gemeentelijk grondbezit.
De crisis begon eind april toen de VVD de stekker uit de toenmalige coalitie met Dorpsbelangen en D66 trok. In de daaropvolgende onderhandelingen onder leiding van externe informateurs kreeg de nieuwe coalitie vorm. Dorpsbelangen, PvdA, CDA en D66 werden het eens over een nieuw akkoord.
D66 viel af, omdat de nieuwe coalitie ervoor koos drie ”volledige” wethouders te benoemen. Ruimte voor een D66-wethouder was er niet, waarop deze partij zich terugtrok. De nieuwe coalitie heeft met elf zetels de kleinst mogelijke meerderheid in de raad. Maar D66-fractieleider J. de Geus beloofde de nieuwe coalitie positief kritisch te zullen volgen, zolang men zich tenminste aan het nieuwe akkoord houdt.
Het akkoord regelt een aantal belangrijke zaken. Daarnaast zijn veel onderwerpen vrije kwesties. Daarvoor worden wisselende meerderheden gezocht. „Het is een uitnodiging aan de andere partijen om mee te denken”, aldus de coalitie.
Wel besloot de nieuwe club om in 2013 en 2014 maar liefst 23 miljoen euro op de grondwaarde af te boeken. „We nemen ons verlies en schuiven het probleem niet door”, aldus de coalitiepartijen. Die afwaardering vloeit voort uit de malaise op de woningmarkt. Bouwgrond krijgt voorlopig de status van agrarische grond. Een ander voornemen van de nieuwe coalitie is de ozb de komende jaren steeds met 10 procent te verhogen. Tot voor kort was zo’n verhoging bijna onbespreekbaar in Geldermalsen, omdat de VVD daar niet van wilde weten. „Dit is een beladen onderwerp, maar we moeten een buffer opbouwen voor de toekomst”, legde Dorpsbelangen-woordvoerder E. Goossens uit.
Verder sprak de nieuwe coalitie zich uit over het omstreden Multifunctioneel Centrum en Eerstelijnsgezondheidscentrum (MFC/EGC). Vanwege de huidige economische malaise, waarin het voor de deelnemende partijen lastig is om de financiering rond te krijgen, kiest de coalitie voor een scenario waarin de gemeente eigenaar wordt van het nieuwe MFC/EGC.
Oppositiepartijen SGP en VVD reageerden terughoudend op het akkoord. SGP-voorman L. van Bruchem plaatste vraagtekens bij de gevolgde procedure, waarbij zijn partij buiten de boot viel, maar stelde anderzijds vast dat veel van de ideeën van de SGP in het akkoord worden meegenomen. Grootste pijnpunt voor de SGP is het MFC. „Daar lopen we enorme risico’s.” SGP en VVD zijn voor een bescheiden centrum in de binnenstad, waarbij als optie het voormalige Waterschapsgebouw naast het gemeentehuis wordt genoemd.
De VVD noemde de coalitie „de meest linkse die mogelijk is” en had grote bezwaren tegen onder andere de verhoging van de ozb en de plannen voor het MFC. „Er is bijna sprake van onbehoorlijk bestuur”, vond VVD’er Sengers.