Buitenland

De presidentskandidaten in Mexico

MEXICO-STAD (ANP) – In Mexico zijn zondag onder meer presidentsverkiezingen. Drie kandidaten strijden om het ambt:

29 June 2012 08:08Gewijzigd op 14 November 2020 21:52

Enrique Peña Nieto (45): Peña Nieto is het nieuwe frisse gezicht van een oude autocratische partij, de Partij van de Institutionele Revolutie (PRI). De PRI hield het land meer dan 70 jaar in zijn greep en moest in 2000 de macht afstaan. Ze hoopt een comeback te maken met Peña Nieto, die erg goed overkomt op het scherm. Hij mist kennelijk wel de gave verbaal duidelijk te maken wat hij precies met het land wil. Veel kiezers vinden dat echter niet erg, want Peña Nieto leidt in de peilingen. De Mexicanen keren mogelijk terug in de armen van de PRI, omdat ze in de huidige leiders teleurgesteld zijn. De PRI-kandidaat hamert op structurele hervormingen en zegt dat haast geboden is. Daarom wil hij al met de huidige president, Felipe Calderón, en het huidige Congres praten. Calderón blijft staatshoofd tot 1 december en op 1 september treedt het nieuwe parlement aan.

Josefina Vázquez Mota (51): Vázquez Mota is de kandidaat van de centrumrechtse partij van de huidige president, de Partij van Nationale Actie (PAN). Ze is minister van Onderwijs geweest en heeft het moeten opnemen tegen machtige onderwijzersvakbonden die haar pogingen het openbaar onderwijs te verbeteren, frustreerden. Ze beklemtoont dat ze de eerste vrouwelijke president wil worden, vrede en stabiliteit zal brengen en het land verder vooruit zal helpen op de weg die Calderón is ingeslagen. Dat staat veel kiezers tegen.

Andrés Manuel López Obrador (58): López Obrador is de kandidaat van links. Hij is lijsttrekker van de Partij van de Democratische Revolutie (PRD). Hij was eerder burgemeester van de hoofdstad Mexico-Stad en verloor met een miniem verschil de presidentsverkiezingen van Calderón in 2006. Hij betwistte toen de uitslag. De politieke loopbaan van López Obrador was een lange worsteling met de bolwerken van macht. Hij zegt onder meer een einde te willen maken aan de staatsmonopolies in de economie en het geweld in het land niet met nog meer geweld te willen bestrijden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer