Somber Mexico probeert het weer met PRI
MEXICO-STAD (ANP) – Mexico kiest zondag een nieuwe president en beide kamers van de volksvertegenwoordiging. Ook zijn er lokale verkiezingen. Volgens opiniepeilingen stemmen de meeste van de 80 miljoen stemgerechtigden op de partij die decennialang geassocieerd werd met vriendjespolitiek, verkiezingsfraude en smeergeld: de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI).
De oude en corrupte partij, die Mexico manipuleerde en in vrede bestuurde van 1929 tot 2000, wordt nu aangevoerd door de slechts 45-jarige Enrique Peña Nieto, ex-gouverneur van de deelstaat México. Hij ziet er goed uit en heeft een tv-ster uit een telenovela (soapopera) van de machtige zender Televisa gehuwd, Angélica Rivera.
Zijn goede contacten met Televisa, die ongeveer 70 procent van de tv-markt in handen heeft, reiken veel verder dan Angélica en vormen aanleiding om de Mexicaanse tv te beschuldigen van partijdigheid. Maar veel kijkers en kiezers zijn het gewoon zat te worden bestuurd door presidenten van de PAN, de Partij van Nationale Actie van de huidige president Felipe Calderón.
De PAN verdreef het establishment van de PRI in 2000 en leek een totaal nieuw Mexico in te luiden. Het land is inderdaad anders en democratischer dan toen, maar velen hadden meer verwacht.
Calderón heeft wel wat bereikt, maar dat wordt overschaduwd door zijn bloedige maar weinig succesvolle oorlog tegen de drugscriminaliteit. Met 55.000 doden en 5000 vermisten is het land niet veel opgeschoten in de strijd. Dat thema beheerst de verkiezingen echter niet, omdat niemand een alternatief heeft aangedragen voor Calderóns dramatisch traag verlopende offensief. Bovendien is het bloedvergieten een probleem in slechts 9 van de 31 deelstaten en vooral in deelstaten die de PRI inmiddels weer bestuurt.
De PAN had nooit de meerderheid in het congres en Calderón en zijn voorganger Vicente Fox (PAN) hebben geen coalities gesmeed om dat probleem te boven te komen. Peña Nieto bezweert dat hij dat wél gaat doen en veel Mexicanen geloven dat.
Deze ‘priísta’ (PRI-figuur) kan net als hij deed als gouverneur van de deelstaat, iedereen op één lijn krijgen om de problemen aan te pakken. De grote vraag blijft hoe Peña Nieto dat gaat doen als hij wordt gekozen, net zo corrupt als vroeger, of als coalitiepartner in een echt nieuwe Mexicaanse politiek.