Beurzen dringen verliezen terug in eindsprint
AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen poetsten donderdag tegen het einde van de handelssessie een deel van eerdere verliezen weg. Beleggers bleven echter onzeker over de schuldencrisis. Die zorgen en een hoge boete voor rentemanipulatie voor Barclays speelden de financiële sector parten.
De AEX-index sloot 0,3 procent lager op 297,22 punten. Eerder op de dag bereikte de index een laagste stand van 294,38 punten. De MidKap-index daalde 0,4 procent tot 489,40 punten. De beurs in Frankfurt verloor 1,3 procent, terwijl de FTSE in Londen en de CAC 40 in Parijs de schade wisten te beperken met verliezen van respectievelijk 0,6 en 0,4 procent.
Alle ogen waren donderdag gericht op Brussel. Daar kwamen de Europese leiders donderdagmiddag bijeen voor een tweedaagse top over de aanhoudende crisis. De verwachtingen voor die top zijn echter laag. Nieuwe oplossingen voor de crisis zullen er niet worden verzonnen, benadrukte premier Mark Rutte voor aanvang van de besprekingen nog maar eens.
De aanhoudende onzekerheid pakte slecht uit voor bankaandelen, die ook al onder druk stonden door slecht nieuws rond Barclays.
Barclays (min 15,5 procent) kreeg een boete van 453 miljoen dollar aan de broek omdat medewerkers zouden hebben gesjoemeld met de rentetarieven die worden gerekend in het handelsverkeer met andere banken (LIBOR). De boete is het resultaat van een schikking met Britse en Amerikaanse autoriteiten in een onderzoek dat zich uitspreidt over meer dan 20 banken en 12 toezichthouders. Royal Bank of Scotland (min 11,5 procent) en Lloyds (min 3,9 procent) werden omlaaggetrokken door het nieuws rond Barclays.
In Frankfurt waren de verliezen ook fors. Commerzbank moest 7,2 procent terug en Deutsche Bank leverde 4,5 procent in. De verliezen voor BNP Paribas en Société Générale liepen op tot 2,5 procent. In Amsterdam leverde ING 1,6 procent in.
TomTom was de sterkste verliezer in de AEX. Het navigatiebedrijf leverde 5,7 procent in na een adviesverlaging door Goldman Sachs.
De euro was 1,2431 dollar waard, tegen 1,2470 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie was met 78,64 dollar 2 procent goedkoper dan aan het begin van de dag. De prijs van Brentolie daalde met 1,5 procent tot 92,09 dollar per vat.