Naheffing dreigt voor klanten failliet Energy XS
Bedrijven die hun stroom afnamen van het inmiddels failliete energiebedrijf Energy XS krijgen mogelijk volgende week een forse naheffing in de bus. Regionale netbeheerders eisen bij de klanten van Energy XS de kosten op voor het transport van elektriciteit naar hun bedrijf, zo bevestigden de netbedrijven van NUON en Eneco donderdag.
NUON en Eneco stellen dat ze geld tegoed hebben voor het transport van energie. Klanten van Energy XS werd de mogelijkheid geboden om aan het inmiddels failliete energiebedrijf zowel de leverings– als transportkosten te betalen. Energy XS zou dan de transportgelden doorspelen naar de verschillende regionale netbedrijven.
De vraag is nu of dat in alle gevallen is gebeurd. Verder bestaat de kans dat betaalde transportnota’s door de curatoren van Energy XS in het faillissement worden gehouden, waardoor de netbeheerders alsnog hun geld mislopen.
„De klant blijft verantwoordelijk voor de transportkosten", leggen woordvoerders van NUON en Eneco hun dreigement van naheffing uit. Bedrijven die nog moeten betalen krijgen in de loop van volgende week een brief met het verzoek de openstaande rekening te voldoen. Voor grote afnemers kan de nabetaling behoorlijk oplopen. Per netbeheerder staan momenteel voor enkele miljoenen euro’s aan niet betaalde rekeningen open.
In de Tweede Kamer heeft de PvdA’er Crone inmiddels minister Brinkhorst (Economische Zaken) om opheldering gevraagd. Hij wil weten hoe de bewindsman in de toekomst, bij een volledig vrije energiemarkt, zulke problemen denkt te voorkomen.
Voor de ex–klanten van Energy XS begint ook de tijd te dringen om een nieuwe energieleverancier te vinden. Bedrijven zoals NUON, Eneco en Essent treden tot 2 september op als noodleverancier. Hebben bedrijven op die datum geen nieuwe leverancier gevonden, dan dreigt afsluiting. „Als je de wet volgt dan zou je dat moeten doen. Maar we hopen dat alles goed gaat", laat de Eneco–woordvoerder weten. Net als Eneco zegt NUON nog geen goed beeld te hebben hoeveel bedrijven op dinsdag in de problemen komen.