Washington wil informatie over biowapens inperken
De Amerikaanse regering laat onderzoeken of de openbaarmaking van overheidsdocumenten waarin informatie te vinden is over het fabriceren van biologische wapens ingeperkt moet worden. Dat heeft het Witte Huis zondag gemeld.
De Amerikaanse voorraden aan offensieve biologische wapens werden in 1972 vernietigd in het kader van een conventie over biologische wapens. De blauwdrukken voor het maken van de wapens bleven echter bewaard en worden zelfs verkocht.
„De regering is zich bewust van het onderwerp”, zegt John Marburger, Witte-Huisadviseur voor wetenschaps- en technologiebeleid. Volgens de adviseur wordt binnenkort een besluit genomen.
De directeur van de dienst voor binnenlandse veiligheid (Homeland Security), Tom Ridge, liet doorschemeren dat de regering denkt aan het inperken van de beschikbaarheid van de documenten. „Wij zijn een open maatschappij en in hoge mate een informatiemaatschappij. Er zijn er veel van ons die denken dat een deel van de informatie die wij delen met de burgerij op de een of andere manier moet worden beperkt”, zei Ridge tegen de zender CNN.
Marburger zei dat een deel van de documenten die aan wetenschappers en andere belangstellenden worden gegeven waarschijnlijk niet relevant meer is omdat de informatie bijna vijftig jaar oud is.
Maar de krant New York Times, die in de zondagseditie melding maakte van de verkopen van oude documenten aan onderzoekers, zegt dat de handleidingen ondanks hun leeftijd nog genoeg nuttige informatie bevatten om bijvoorbeeld het miltvuurpoeder te maken dat onlangs in de VS nog vijf levens eiste. Volgens de krant kan iedereen in de Verenigde Staten voor 15 dollar een 57 pagina’s tellend rapport uit 1952 kopen. In die notitie worden plannen uit de doeken gedaan voor het bouwen van een fabriek voor gedroogde bacteriën in poedervorm. Deze bacteriën kunnen de menselijke longen zeer ernstig aantasten.
Volgens de krant kunnen onderzoekers via verzoeken op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (FIOA) veel jongere gegevens van de overheid krijgen, maar de FIOA-procedure is wel omslachtig en duurt vaak jaren.
Een Pentagon-expert heeft een lijst opgesteld van 200 rapporten die naar zijn mening opnieuw geheim moeten worden verklaard. Kolonel b.d. dr. Harry Dangerfield noemt de rapporten in een gesprek met de Times een soort kookboeken voor het omzetten van bacillen in wapens. Probleem bij het opnieuw geheim verklaren is een presidentieel bevel uit 1995 van de toenmalige president Bill Clinton waarmee dat juist verboden wordt.
De regering van George Bush zou overwegen die stap met een eigen bevel of een ander besluit ongedaan te maken. Marburger zei echter niets te weten van een dergelijk initiatief.