Fortis levert in op verkoop aandelen
Bankverzekeraar Fortis heeft het eerste halfjaar afgesloten met een nettowinst van 671 miljoen euro. Dat is 56 procent minder dan een jaar geleden.
De verkoop van een deel van de aandelenportefeuille leverde een verliespost op van 647 miljoen euro. Fortis verkocht voor ongeveer 2 miljard euro aan aandelen, ongeveer eenvijfde van het totaal.
Het Nederlands-Belgische concern vindt de omstandigheden te onzeker om een winstvoorspelling te doen voor het hele jaar. Vooral de ontwikkelingen op de aandelenbeurs weerhouden de onderneming van een prognose.
Het operationele resultaat daalde met 54 procent naar 683 miljoen euro. De verzekeringstak kwam door de aandelenverkoop in de rode cijfers terecht. Het verlies bedroeg 34 miljoen euro. Volgens het concern zijn echter de bedrijfskosten „onder controle” en namen die met 2 procent af.
Bij de bank bleef 851 miljoen euro over, een daling van 9 procent. Tegen de verwachting in moest Fortis meer opzij zetten voor slechte leningen. In totaal reserveerde Fortis daarvoor 363 miljoen euro, 104 miljoen euro meer dan in dezelfde periode een jaar geleden.
In het eerste kwartaal behaalde de bankverzekeraar een verlies van 453 miljoen euro. In het tweede kwartaal sloeg het resultaat echter om in 1,1 miljard euro positief.
De solvabiliteit blijft „sterk.” Op 30 juni 2003 bedroeg het netto kernkapitaal na de dividendbetaling van 1,1 miljard euro 16,9 miljard, 74 procent boven het wettelijk vereist minimum en 9 procent boven Fortis’ eigen norm.
Volgens topman A. van Rossum waren de aandelenverkopen nodig om de onderneming „aan te passen aan de volatiele marktomstandigeheden.” Fortis heeft volgens hem nog steeds last van de zwakke economie en een zwak beursklimaat, ondanks de gestegen koersen.
In het eerste kwartaal was Fortis diep in het rood terechtgekomen door een verlies van 1,2 miljard euro op aandelen. Toen ging het om een volledig papieren verlies: de aandelen waren nog in bezit, maar stonden tegen een hogere waarde in de boeken dan hun actuele koers. Ook in 2002 veroorzaakte dat een grote verliespost voor Fortis.
Door een deel van de aandelen te verkopen loopt het financiële concern nu minder risico. Andere verzekeraars moesten de afgelopen maanden soortgelijke actie ondernemen. Zo verkocht SNS Reaal het overgrote deel van de aandelenportefeuille. Concurrent ING kon echter maximaal profiteren van de aantrekkende beurzen.