Steeds meer ouderen scheiden
Het aantal senioren dat een punt achter het huwelijk zet stijgt al jaren. Dit feit duikt met enige regelmaat in het nieuws op. De aantallen en leeftijdsgroepen die daarbij genoemd worden verschillen. Duidelijk is in elk geval dat het begrip huwelijkstrouw steeds verder uitgehold raakt, waardoor het minder vanzelfsprekend is om altijd bij elkaar te blijven. Het recht op eigen geluk en het leuk willen hebben, voeren steeds meer de boventoon. Met alle gevolgen van dien.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg het aantal echtscheidingen onder 65-plussers tussen 1994 en 2009 van 1170 naar 1560. In 2010 kwam uit een Brits onderzoek naar voren dat een groeiend aantal vijftigers het voor gezien houdt. Amerikaanse onderzoekers meldden eerder dit jaar dat het aantal scheidingen onder 50-plussers de afgelopen twintig jaar was verdubbeld. Voor 60-plussers geldt dit over een periode van drie decennia, aldus het CBS. Jan Latten, demograaf bij het CBS, zei vorige week tegen de Volkskrant een golf aan echtscheidingen onder de babyboomgeneratie te verwachten.
Voorheen vond een scheiding nogal eens na enkele huwelijksjaren plaats om reden dat echtgenoten elkaar vonden tegenvallen of deed de midlifecrisis een echtpaar de das om. Tegenwoordig dragen senioren in groeiende mate bij aan de Nederlandse trend waarbij circa een op de drie huwelijken op de klippen loopt. Ze worden ouder en blijven daardoor langer in het huwelijk met elkaar verbonden. Veel 50-plussers houden hun relatie tegen het licht en zetten de uitkomst van die bespiegelingen af tegen het gegeven dat ze mogelijk nog decennia het leven met hun partner delen. Dan blijkt de gegeven trouwbelofte het regelmatig te verliezen van een beoogd eigen geluk. Latten heeft het in dit kader over het criterium „ik moet iemand leuk blijven vinden” en het „gaan voor de echte liefde.”
Volgens de CBS-demograaf spelen veranderde opvattingen een belangrijke rol bij de keus om te scheiden. Hij stelt dat een groeiende groep niet heeft meegekregen dat gehuwden elkaar trouw moeten blijven. Daarnaast noemt hij in de Volkskrant secularisatie als oorzaak. Het besef met echtscheiding een zonde te begaan is tanende. Met de uitspraak van de Heere Jezus dat man en vrouw niet behoren te scheiden hebben steeds meer mensen weinig op.
Veranderingen kunnen bij het klimmen der jaren een bedreiging vormen voor elke goede relatie. Kinderen gaan het huis uit en echtgenoten komen elkaar na de pensionering veel vaker tegen. Tegelijkertijd ligt na al die huwelijksjaren het gevaar van sleur op de loer. In een Brits onderzoek werden zeuren en een gebrek aan gespreksstof regelmatig genoemd als reden voor de breuk. Nog vaker kwam daarin een gebrek aan liefde en intimiteit naar voren.
In de jaren waarin man en vrouw steeds meer teruggeworpen worden op elkaar, is er misschien wel meer tijd om in elkaar te investeren. Om de opdracht om elkaar vast te houden biddend handen en voeten te geven.