Shell respecteert werelderfgoederen
Shell heeft zich vastgelegd op de belofte om niet te zoeken en te boren naar olie en gas binnen natuurgebieden die door de VN-organisatie Unesco zijn erkend als een werelderfgoed.
Het Nederlands/Britse concern maakte dit woensdag bekend. Naar eigen zeggen is Shell het eerste energieconcern dat dit publiekelijk doet. De belofte werd door Unesco verwelkomd. In een toelichting wees een woordvoerder van het concern erop dat het puur gaat om activiteiten in de gebieden zelf. Shell sluit daarmee niet uit dat het er in voorkomende gevallen toe overgaat om „van buitenaf” onder de betreffende gebieden gas en olie te zoeken en te winnen.
Daarmee wordt door Shell ook de mogelijkheid opengelaten om gasvelden onder de Waddenzee te ontwikkelen, ook als dit natuurgebied door de Unesco zou worden erkend als werelderfgoed. De Unesco is de organisatie voor cultuur, onderwijs en wetenschap van de Verenigde Naties.
Twee jaar geleden besloten Nederland, Duitsland en Denemarken nog de Waddenzee voorlopig niet aan te melden bij de Unesco als werelderfgoed, omdat er sprake was van te veel weerstand bij de bevolking in Noord-Nederland en Denemarken. Onder de bevolking bestond de vrees dat de status van werelderfgoed de economische activiteiten beperkt. Steun van de bevolking is een vereiste van de Unesco om een aanmelding te honoreren.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), eigendom van Shell en Esso, wil nog altijd graag overgaan tot het winnen van gas uit de Waddenzee. „Onze eerste prioriteit is niet het boren naar nieuwe gasvelden, maar het winnen van gas uit al aangetoonde velden”, zei een woordvoerder. Volgens de NAM kan dat van buitenaf, „vanachter de dijken.”
Op de werelderfgoederenlijst van de Unesco staan momenteel 754 zogenoemde locaties, verspreid over de hele wereld. Het gaat hier om monumenten, gebouwencomplexen en natuurgebieden die wegens hun bijzondere waarde behouden moeten blijven voor de mensheid.
De lijst telt 149 natuurgebieden, zoals het koraalgebied Great Barrier Reef in Australië en de Grand Canyon in de Verenigde Staten. In Nederland gelden de natuurgebieden de Beemster en Schokland als werelderfgoed.
Shell zag de afgelopen jaren onder meer af van olieboringen in het Sundarbanswoud in Bangladesh en in een regio in Oman waar een zeldzame gazellensoort voorkomt. Toezeggingen over het staken van boringen en onderzoek in het noorden van Alaska, waar grote olievoorraden te winnen zijn, deed Watts niet.