UWV wil 373 miljoen euro terugvorderen
Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) doet zijn best om 373 miljoen euro aan openstaande posten terug te halen. Het gaat vooral om te hoge uitkeringen, als gevolg van fouten bij het verstrekken ervan.
Tot nu toe is het niet gelukt om het geld terug te halen, aldus de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) woensdag. Het risico bestaat dat het ook niet lukt de 373 miljoen terug te halen, bijvoorbeeld wegens het verstrijken van termijnen of omdat mensen zijn verhuisd.
Het UWV, dat begin vorig jaar ontstond uit een fusie van de uitvoeringsinstellingen Gak, Cadans, SFB, USZO en GUO, is anderhalf jaar later nog niet klaar met het onderling afstemmen van alle administratieve systemen. Hierdoor staan posten langer open dan nodig is, waarvan individuele gebruikers voor- of nadeel kunnen hebben omdat bedragen niet meer kunnen worden ingevorderd, betaald of verrekend.
De 373 miljoen die nog open zou staan, is ook maar een schatting. Het precieze bedrag is door de gebrekkige administratie niet te achterhalen.
Volgens een woordvoerster van het UWV is er weinig reden voor paniek. „Wij hebben tussen februari en juli 50 miljoen euro teruggehaald. We zitten nu bijna op de norm van 1,9 procent (aan openstaande posten) op de ruim 16 miljard euro aan uitkeringen per jaar.”
Volgens de IWI, die het UWV controleert, heeft het instituut ook van werkgevers nog geld tegoed, namelijk 720 miljoen aan premies. Werkgevers moesten over 2001, 2002 en 2003 liefst 120 miljard euro aan premies voor WW, WAO en de Ziekenfondswet afdragen. Die 720 miljoen is volgens de IWI deels inbaar. Ongeveer 390 miljoen euro is niet terug te halen, omdat bedrijven bijvoorbeeld failliet zijn gegaan.
Het tekort dat hierdoor bij UWV ontstaat, wordt weer afgedekt uit de reserves van de sociale fondsen, zoals de WW- en WAO-gelden. Mochten de reserves daarvan te gering zijn, dan zouden in het uiterste geval de premies moeten stijgen.