Binnenland

Politie pakt vermeende PKK'ers op

ROTTERDAM – De Nationale Recherche heeft vrijdagavond in Zevenaar zeven personen aangehouden die tot de verboden Koerdische organisatie PKK zouden behoren. Tijdens de inval op een camping hebben politiemensen propagandamateriaal van de PKK in beslag genomen. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

Redactie digitale media
25 June 2012 12:10Gewijzigd op 14 November 2020 21:47

Zes van de zeven opgepakte Turken zijn na verhoor vrijgelaten, één persoon is aan de vreemdelingendienst overgedragen omdat er iets mis was met zijn verblijfsvergunning.

De actie van de Nationale Recherche staat volgens het OM los van een actie van politie, douane, Belastingdienst en marechaussee op zaterdag, op een ander recreatieterrein in Zevenaar. Daar werd onder meer een hennepkwekerij gevonden.

De organisatie PKK staat in de Europese Unie en de Verenigde Staten op de terreurlijst. Hieronder volgt een profiel van de beweging.

Naam: Partiya Karkeren Kurdistan ofwel Koerdistan Arbeiders Partij (PKK).

Oprichting: De op stalinistische leest geschoeide PKK is in de jaren ‘70 van de vorige eeuw opgericht. Ze begon de gewapende strijd in 1984. Sindsdien zijn tussen 40.000 en 45.000 mensen omgekomen.

Leider: De grondlegger en nog steeds onbetwiste leider is Abdullah Öcalan. Hij werd in 1999 opgepakt en zit nu een levenslange gevangenisstraf uit. In het veld wordt de PKK geleid door Murat Karayilan.

Strijders: Op het hoogtepunt in de jaren ‘90 telde de PKK mogelijk 50.000 strijders. Hoeveel dat er nu zijn, is onbekend. Schattingen variëren tussen 3000 en 5000. De meeste PKK-strijders verblijven in Noord-Irak, vanwaar zij aanvallen uitvoeren op doelen in Turkije. In Turkije leven minstens 10 miljoen Koerden.

Ideologie: Van oorsprong is de PKK een marxistisch-leninistische organisatie die streed voor een onafhankelijk Koerdistan in het zuidoosten van Turkije en delen van de omliggende landen waar Koerden een meerderheid vormen. Begin deze eeuw liet de PKK de eis voor onafhankelijkheid varen en eiste de groepering autonomie voor de Koerden in het zuidoosten van Turkije. Karayilan zei vorig jaar de wapens te willen inleveren in ruil voor meer politieke en culturele rechten voor Koerden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer