Sint Maarten doet klemmend beroep op De Graaf
Het eilandbestuur, bedrijfsleven en vakbonden van Sint Maarten hebben het Nederlandse kabinet woensdag opgeroepen ervoor te zorgen dat het eiland zich snel los kan maken van Curaçao. Ze boden de fractievoorzitters van de Tweede Kamer, die momenteel de Antillen bezoeken, daartoe een petitie aan.
Het bovenwindse eiland wil net als Aruba een status aparte. Volgens de autoriteiten in Sint Maarten staat de dominantie van Curaçao de ontwikkeling van Sint Maarten in de weg. Het eiland wil zijn zaken zelf regelen.
De vertegenwoordigers van het eiland riepen minister De Graaf van Koninkrijksrelaties op snel met hen in gesprek te gaan. „De Nederlanders krijgen nooit het verhaal over Sint Maarten te horen. Er is geen echte dialoog”, aldus de econoom Holiday.
De Graaf heeft onlangs aangegeven niets te zien in een status aparte voor Sint Maarten. De eilandbestuurders beklagen zich erover dat volstrekt onduidelijk is wat hij dan wel wil.
Curaçao maakt volgens de autoriteiten op Sint Maarten misbruik van het welvarende eiland. De belasting van de bewoners gaat voor een groot deel naar Willemstad, zegt econoom Holiday.
Op het gebied van onderwijs en sociale zekerheid neemt de Antilliaanse regering op het benedenwindse Curaçao echter alle beslissingen voor Sint Maarten. De belangen van Sint Maarten worden in de regering en het Antilliaanse parlement, waarin het eiland slechts drie zetels heeft, niet goed behartigd, zegt voorzitter Lee van de plaatselijke Kamer van Koophandel. „De meeste parlementsleden komen alleen op voor Curaçao, omdat ze daar hun stemmen krijgen.”
De discussie over Sint Maarten is actueel nu de Democratische Partij van het eiland deze week uit de regering-Godett is gestapt uit onvrede met het regeerakkoord. Daarin wordt met geen woord gerept over de wens van Sint Maarten voor een autonome status ten opzichte van Curaçao. De bevolking sprak daar zich daar enkele jaren geleden in een referendum over uit.