Een vijfde Zwitsers rekent zich niet tot religie
NEUSCHÂTEL – Het percentage inwoners van Zwitserland dat zich niet (meer) tot een religie rekent, is sinds 2000 met 8,9 procent toegenomen tot 20,1 procent. Daarmee maken de „confessielozen” inmiddels een vijfde deel van de bevolking uit.
Dat blijkt uit de in 2010 gehouden volkstelling, waarvan het Zwitserse Bureau voor de Statistiek, gevestigd in Neuchâtel, deze week de resultaten heeft gepubliceerd.
Eind 2010 bedroeg het percentage rooms-katholieken in Zwitserland 38,8 procent. Hiermee vormen zij de grootste godsdienstige bevolkingsgroep. Tot de Evangelisch-Reformatorische landskerk behoort 30,9 procent van de Zwitsers. Moslims en joden maken respectievelijk 4,5 en 0,2 procent van de bevolking uit.
Sinds 2000, het jaar waarin de vorige volkstelling plaatshad, zag zowel de Rooms-Katholieke Kerk als de Evangelisch-Reformierte Kirche haar ledental afnemen (met achtereenvolgens 3,7 en 3,2 procent). Het aandeel moslims in Zwitserland nam toe met 0,9 procent; de omvang van de Joodse bevolkingsgroep bleef stabiel.
Het percentage rooms-katholieken is het hoogst in Centraal-Zwitserland (de kantons Luzern, Uri, Schwyz, Obwalden en Nidwalden) alsook in Tessin, in Wallis en in de kantons Freiburg, Appenzell Innerrhoden en Jura: meer dan 60 procent van de bevolking rekent zich daar tot de Rooms-Katholieke Kerk. In het kanton Genève is het aandeel rooms-katholieken en „confessielozen” ongeveer even groot: 36,8 procent en 35,1 procent. In de kantons Bazel-Stad en Neuenberg is het percentage inwoners dat zich niet godsdienstig noemt in vergelijking met de andere groepen het hoogst: 42,2 procent tegenover 37,0 procent.
De Evangelisch-Reformierte Kerk is alleen in het historisch reformatorische kanton Bern nog sterk vertegenwoordigd: meer dan 60 procent van de bevolking behoort tot de landskerk. Ook in de kantons Schaffhausen en Appenzell Ausserrhoden vormen de „Evangelisch-Reformierten” nog altijd op afstand de grootste religieuze groep, aldus het Zwitserse Bureau voor de Statistiek.