Binnenland

Bureaucratie nekt komst gezin Nederlander

AMSTERDAM (ANP) – Het had zo mooi moeten worden. De Nederlander Jered Croese zou na een verblijf in Mexico met zijn Canadese vrouw en hun dochter een toekomst in Nederland opbouwen. Het liep anders. Naar eigen zeggen raakte hij verstrikt in bureaucratie. Omdat zijn gezin niet in Nederland werd toegelaten, moest hij uitwijken naar Canada. „Ik zit hier te wachten tot ik weer verder kan met mijn leven”, vertelt hij.

23 June 2012 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 21:46
Nederlandse vlag. Foto ANP
Nederlandse vlag. Foto ANP

Croese zit nu al ruim een jaar in Canada met zijn vrouw en kinderen, want hij kreeg er nog een zoon bij. Hij mag er niet werken en raakt door zijn geld heen. Hij is de wanhoop nabij.

„Ik wil gewoon met mijn gezin naar huis komen”, legt hij uit. „Ik begrijp dat Nederland regels nodig heeft om illegale immigranten buiten te houden. Maar ik begrijp niet dat ik als Nederlander die al meer dan 6 jaar is getrouwd en 2 kinderen heeft, niet mijn eigen land in mag.”

Na zijn studie vertrok Croese naar Mexico. Daar werd hij operationeel directeur van een grote duikorganisatie. Hij ontmoette er de Canadese Amanda en in 2006 trouwden ze voor de Mexicaanse kerk. Datzelfde jaar werd hun dochter Fiona geboren.

Na een aantal jaren wilde het stel naar Nederland verhuizen. Croese ging naar de Nederlandse ambassade in Mexico om te vragen hoe zijn vrouw een verblijfsvergunning zou kunnen krijgen. Hij zegt dat hij paspoorten, de huwelijksakte en de geboorteakte van zijn dochter meenam. Alles was in orde, zou hij te horen hebben gekregen. Zijn vrouw hoefde zelfs pas in Nederland een verblijfsvergunning aan te vragen.

Toen het gezin eind 2010 naar Nederland kwam, begon de ellende. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zou Croese hebben verteld dat een aanvraag van een verblijfsvergunning geen kans maakte. Op de Mexicaanse huwelijksakte van het stel stond namelijk geen apostillestempel. Die moest worden aangevraagd in Mexico en Buitenlandse Zaken kon dit voor hem doen. Probleem: het kon 5 maanden duren. Zo lang mocht Amanda niet in Nederland blijven. Omdat Croese zijn gezin niet alleen wilde laten, verhuisde de familie in maart vorig jaar naar Canada.

Daarbij kwam nog een probleem. Zijn dochter heeft de Nederlandse nationaliteit nog niet gekregen. Toen Croese die ging aanvragen bij de ambassade in Mexico, kreeg hij nul op het rekest. Hij had een Mexicaanse geboorteakte waarop stond dat hij de vader is, maar dat was niet genoeg. Croese was namelijk niet voor de wet getrouwd en hij had zijn dochter ook niet erkend voor haar geboorte. Hij wist niet dat dit nodig was.

Volgens Croese zei de ambassade dat als hij later kon aantonen dat hij 3 jaar met Fiona’s moeder heeft samengewoond, zijn dochter alsnog Nederlandse zou worden. Eenmaal in Nederland toonde hij de IND de koopakte van het huis dat het koppel bezat in Mexico. Maar de IND wilde nu volgens Croese rekeningen van dokters of scholen zien. Probleem: die zijn in Mexico gratis.

De Nederlander probeert nu vanuit Canada alle papieren te regelen. Snel gaat dat niet. „Alle mensen die ik aan de telefoon heb vinden het heel raar en vervelend, maar kunnen mij niet verder helpen.”

Geen herkenning

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de verschillende ambassades laten weten dat zij de situatie van Jered Croese en zijn gezin betreuren. Buitenlandse Zaken en de betrokken ambassades herkennen zich echter niet in het beeld dat Croese schetst, dat de ambassades hem verkeerd zouden hebben geïnformeerd. Dat zei een woordvoerder van het ministerie in een reactie.

Het is volgens de zegsman bijvoorbeeld niet gebruikelijk dat ambassades informatie geven over het aanvragen van een verblijfsvergunning. Vragen daarover moeten ze doorverwijzen naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het ministerie wijst er verder op dat alle benodigde informatie op de websites van de desbetreffende instanties staat.

Op de vraag of er iets kan worden gedaan om Croeses situatie sneller op te lossen, antwoordt het ministerie dat Nederland de autoriteiten in Mexico heeft gevraagd om de aanvraag van de huwelijksakte plus de benodigde stempel met voorrang te behandelen. Het departement wijst er op dat het van de plaatselijke overheid afhangt, hoe lang het duurt om dit soort documenten te verkrijgen. De Nederlandse overheid heeft daar weinig invloed op.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar de IND onder valt, kan niet reageren op de specifieke situatie van Croese. Zijn vrouw uit Canada heeft namelijk nooit daadwerkelijk een aanvraag voor een verblijfsvergunning ingediend. Daardoor is er geen informatie over het stel terug te vinden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer