Kamer ijvert voor meer keuzevrijheid in AOW
DEN HAAG (ANP) – Met verhoging van de AOW-leeftijd wil de Tweede Kamer dat mensen meer keuzevrijheid krijgen om te bepalen wanneer ze stoppen met werken. VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie steunden donderdag wel de uitwerking van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) van hun plannen in het begrotingsakkoord om volgend jaar al te beginnen met verhoging van de AOW-leeftijd. Maar volgens de vijf partijen moet Kamp daarbij ook de mogelijkheden in kaart te brengen voor een zogeheten flex-AOW.
De PvdA en SP vinden dat de flex-AOW direct ingevoerd moet worden om eerder stoppen met werken mogelijk te maken voor mensen met lage inkomens en zware beroepen, die vaak eerder begonnen zijn met werken en korter leven dan beter betaalden. Zij vinden eerst een onderzoek naar flexibele opname van AOW tussen 65 en 70 jaar overbodig. Daarom diende PvdA-Kamerlid Roos Vermeij een amendement in voor de flex-AOW.
Maar Kamp wil niet kijken naar meer keuzevrijheid. Hij heeft zowel een motie van de vijf partijen hierover als het amendement van de PvdA ontraden. Volgens de VVD-bewindsman kost de flex-AOW geld en is dat er niet. Meer keuzevrijheid zou het effect van de hogere AOW-leeftijd tenietdoen, omdat minder mensen dan langer gaan doorwerken.
De minister hield de Kamer voor dat de overheidsfinanciën er zo slecht voor staan, dat de welvaart van iedereen wordt bedreigd. Volgens hem zijn nu maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat in de toekomst mensen nog AOW kunnen krijgen. Ook omdat het beroep op het staatspensioen groter wordt door de vergrijzing.
„Wij kunnen er geen financieel nadelige effecten bij hebben”, aldus Kamp. Volgens hem betekent een flex-AOW een verlies van 1,2 miljard euro aan het bruto binnenlandse product, omdat het effect van verhoging van de pensioenleeftijd wordt aangetast.
Maar de vijf partijen van het begrotingsakkoord noemen keuzevrijheid „belangrijk en wenselijk”. De kosten zouden in de hand gehouden kunnen worden, door bij eerder pensioen te korten op de AOW-uitkering. Ook wordt langer doorwerken gestimuleerd met een hogere uitkering en de mogelijkheid om in deeltijd aan de slag te blijven met een gedeeltelijke AOW.
De Aannemersfederatie Nederland moedigde donderdag de Kamer nog aan. Volgens de werkgevers zet Kamp bouwvakkers en andere mensen met zware beroepen in de kou door niet mee te werken.