ABN AMRO: Euro wordt gered, met horten en stoten
AMSTERDAM – „Wij denken dat de situatie in de eurozone met horten en stoten zal verbeteren”, zegt Ben Steinebach, hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO. De bank voorziet, ondanks het huidige verzet onder de burgers, een ontwikkeling naar verdere integratie.
Steinebach signaleert dat de politici geleidelijk van standpunt veranderen, dat zij naar elkaar toe bewegen. Zo is Duitsland bereid te praten over institutionele aanpassingen, over zaken zoals een bankenunie en een politieke unie. „Ik denk dat die constructies op den duur gerealiseerd worden, dat de EU meer gaat lijken op de Verenigde Staten. Maar dat proces zal niet vloeiend verlopen, daarvoor ligt het electoraal te moeilijk”, aldus Steinebach woensdag tijdens een persgesprek op het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam. Hij onderschrijft de opvatting: zonder een sterker Europa geen einde aan de crisis.
Het in 2008 genationaliseerde concern hanteert als uitgangspunt in zijn analyses dat het uiteindelijk lukt de problemen het hoofd te bieden. Steinebach: „De Europese politici handelen altijd vrij laat, maar zij nemen wel steeds beslissingen in de juiste richting.”
De financiële onderneming verwacht dat ook Griekenland in de muntunie blijft. In de voorbije weken schatte zij de kans op een exit in op iets minder dan 50 procent, maar sinds de gunstige uitslag van de verkiezingen van enkele dagen terug heeft zij dit risico verlaagd tot zo’n 20 procent.
Behalve meer Europa en een strikte begrotingsdiscipline, die inmiddels in de steigers is gezet met het door de regeringsleiders ondertekende pact, acht Steinebach een vergroting van het permanente noodfonds, het ESM, noodzakelijk, tot 2000 miljard euro. Tot dusver zit er ongeveer 800 miljard in. „Met die uitbreiding geef je een ondubbelzinnig signaal aan de markten dat landen gered zullen worden. Dan zal er minder paniek zijn.”
Met reserves spreekt hij daarentegen over euro-obligaties. „Invoering daarvan nu mogen we niet beschouwen als een wondermiddel. Het zou in de toekomst een goed sluitstuk kunnen zijn van de integratie.”
Veel lof klinkt er uit de mond van de beleggingsdeskundige voor de Europese Centrale Bank (ECB). „Die heeft in de afgelopen tijd goed werk gedaan. Hij heeft op een actieve wijze, met inzet van het hele arsenaal aan instrumenten, gefungeerd als brandweer. Begin dit jaar is door zijn optreden een verlamming van de financiële markten afgewend.”
De in Frankfurt gevestigde instelling kocht maanden achtereen staatsobligaties op van zwakke landen en stelde in twee ronden ruim 1000 miljard euro aan kredieten beschikbaar aan de banken, voor een periode van drie jaar en tegen slechts 1 procent rente. Inmiddels lijkt het effect van die liquiditeitenoperatie uitgewerkt. Steinebach: „Maar je kunt niet zeggen dat het niet geholpen heeft. Er dreigde een crash van het financiële systeem.” Hij rekent erop dat als de omstandigheden niet verbeteren, de ECB niet zal aarzelen om, misschien in het najaar, opnieuw de geldkraan open te zetten.
ABN AMRO is het eens met de pleidooien voor een groeiagenda voor Europa en voor Griekenland in het bijzonder. Met daarbij de kanttekening: „Dan moet je niet denken aan traditionele keynesiaanse politiek, aan het stimuleren van de overheidsuitgaven. Dan gaat het om structurele hervormingen, budgetneutraal, die een betere werking van de markten bevorderen.”