Hecht dorp rond een halve terp
Naam: Eenum (gemeente Loppersum).
Aantal inwoners:
Bestaat sinds:
Eenum wordt in 858 voor het eerst in een document genoemd onder de naam Einigi. Later is waarschijnlijk het woord ”heem” (huis) toegevoegd en ontstond de naam Eenum. Het dorp is gebouwd op een terp. Archeologisch onderzoek toonde aan dat de terp al in 500 voor Christus werd bewoond. Toen aan het begin van de vorige eeuw een deel werd afgegraven, zijn er verschillende Romeinse voorwerpen gevonden.
Eerste indruk:
Een paar slaperige straatjes, een handjevol huizen, een kerkje met een scheve toren en een smalle landweg die hier rondweg heet. Meer is het niet. Alhoewel, de voorzitter van vereniging Dorpsbelangen, Arie Brik, laat graag zien wat voor moois het dorp in huis heeft. Hij laat een smal pad zien dat door achtertuinen en langs voordeuren naar de romaanse kerk van het dorp voert. Het is even klimmen; de kerk staat boven op de terp en torent overal bovenuit. Even verderop ligt de Eenumerhoogte, de hoogste terp van Noord-Groningen. In de verte zijn nog net de windmolens van Eemshaven te zien.
Bezienswaardigheid:
Het orgel in de kerk van Eenum is de grootste publiekstrekker van het dorp, vertelt Jantje Brik-Dales, kosteres van de kerk en getrouwd met Arie Brik. „Er komen hier regelmatig groepen Duitsers, Amerikanen of Japanners speciaal voor het orgel. Die maken dan een tournee en doen ook Eenum aan. Het orgel is in 1704 gebouwd en is nog bijna helemaal in originele staat.”
Uniek aan het dorp: Het opvallendst aan Eenum is de kerk op de terp. Het gebouwtje ziet er vanbinnen mooi uit, maar de muren zijn verzakt en de toren staat een meter uit het lood. De verzakking nam toe toen de terp tot vlak bij de kerk werd afgegraven. De Groningse klei werd namelijk voor een goede prijs verkocht aan Drenthe, dat het tot die tijd met zandgrond moest doen.
Zijn de bewoners trots op hun dorp?
„Wat dacht je?” lacht Jantje Brik. „Natuurlijk zijn we trots op Eenum! Het is een hechte gemeenschap.” Ook haar man is vol lof. „Toen we plannen maakten voor een dorpshuis, wilden we het graag op de open ruimte achter de kerk neerzetten. Maar de gemeente wilde dat niet. Die plaats zou te vandalismegevoelig zijn.” Brik lacht. „Wij weten hier niet eens wat vandalisme is. Als ik met oud en nieuw mijn fiets zonder slot buiten op de stoep laat staan, weet ik zeker dat hij er de volgende dag nog staat.”
Toekomstperspectief:
Voorlopig is er nog geen reden tot zorg, zegt Brik. „Er komen niet veel mensen bij, maar het loopt ook niet hard terug. Er moet binnenkort wel iets gebeuren aan de wegen. Die zijn op sommige plaatsen erg slecht.” Maar in Eenum hoeft onderhoud aan de wegen niet veel te kosten. „De gemeente hoeft alleen maar de materialen aan te leveren. We zorgen zelf wel voor de bestrating.”
Dit is de eerste aflevering in een serie over kleine plaatsen.