Buitenland

Mubarak regeerde als moderne farao

CAIRO (ANP) – Vriend en vijand noemen de 84-jarige Hosni Mubarak de laatste farao van Egypte. Hij loodste het land ruim 30 jaar onverstoord door politiek moeilijke tijden, waarbij hij de economie voor een deel liberaliseerde en moslimextremisten onder de duim hield. Dinsdag werd hij klinisch dood verklaard.

19 June 2012 23:40Gewijzigd op 14 November 2020 21:41
Mubarak. Foto EPA
Mubarak. Foto EPA

Als dank kreeg Egypte miljarden dollars hulp van de VS. Maar Mubaraks critici menen dat hij het land niet stabiel hield, maar stagneerde met het corrupte partijapparaat van zijn Nationaal Democratische Partij (NDP). Dat werd velen begin 2011 te veel. Massale betogingen stortten Mubaraks stabiele Egypte in chaos.

Mubarak kwam ter wereld in 1928 in een dorpje in de Nijldelta. Hij bezocht de militaire academie en maakte carrière bij de luchtmacht, vooral tijdens de oorlog van 1973 tegen Israël. President Anwar Sadat benoemde Mubarak in 1975 tot vicepresident. Mubarak veranderde de prowesterse koers niet toen hij in oktober 1981 opvolger werd van de doodgeschoten Sadat.

De noodtoestand die na de moord werd ingevoerd, trok Mubarak nooit in. Het bleek een handig instrument om tegenstanders aan te pakken. In de jaren '90 sloeg Mubaraks regime met succes islamitisch extremisme en terrorisme neer. Hij werd geholpen door een enorm aantal verklikkers en doordat de 83 miljoen mensen op slechts 40.000 vierkante kilometer bij elkaar wonen.

De extremisten waren voor Mubarak vaak een argument om de macht in handen te houden. Zonder hem zouden die het land overnemen, hield hij geldschieters voor. Verkiezingen waren nooit een probleem voor de president en zijn NDP, met behulp van enorme fraude. Mubarak leek uiteindelijk open te staan voor echte democratie, maar de verkiezingen werden juist steeds oneerlijker. Dat beroofde veel opponenten van hun laatste vleugje hoop op democratisering onder de moderne farao.

De onvrede bleek licht ontvlambaar. Massale stakingen en protesten in het voorjaar 2011 leidden tot het vertrek van Mubarak. Hij trok zich terug in zijn villa aan de Rode Zee, terwijl een militaire raad het land bestuurt tot aan de verkiezing van een nieuwe president. Mubarak moest voor de rechtbank verschijnen omdat hij betrokken zou zijn bij de dood van 850 betogers. De inmiddels hoogbejaarde ex-leider kreeg eerder deze maand levenslang. Hij mocht niet terug naar het militaire hospitaal maar moest echt de gevangenis in. Daar kreeg hij dinsdag een hartstilstand of een beroerte. Voor de laatste keer werd Mubarak overgebracht naar het militaire ziekenhuis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer