Buitenland

Coalitie Griekenland mogelijk woensdag rond

ATHENE (ANP/AFP/RTR) – Griekenland lijkt zicht te hebben op een nieuwe regering. Drie partijen hebben dinsdag verder gesproken over een regeerakkoord. Witte rook is er nog niet, maar volgens leider Evangelos Venizelos van de socialistische partij Pasok kan de coalitie woensdag rond het middaguur rond zijn.

19 June 2012 20:41Gewijzigd op 14 November 2020 21:41
Socialistische leider Evangelos Venizelos van Griekenland.  Foto EPA
Socialistische leider Evangelos Venizelos van Griekenland. Foto EPA

De gesprekken gaan tussen de conservatieve Nieuwe Democratie, de grootste partij van het land, de socialistische Pasok en de kleine partij Democratisch Links. De leider van Democratisch Links is iets terughoudender dan Venizelos. Fotis Kouvelis verwacht dat er een nieuwe regering komt, maar denkt dat de formatie nog tot het eind van de week zou kunnen duren. Democratisch Links is bereid tot gedoogsteun, maar wil geen ministers leveren.

Volgens diverse Griekse media denken de onderhandelaars na over een zakenkabinet. Daarin zouden partijloze deskundigen minister worden. De drie coalitiepartijen zouden de ministers dan in het parlement steunen. Venizelos wilde in zijn toespraak alleen kwijt dat de socialisten de nieuwe regering „van ganser harte” steunen.

De drie vermoedelijke coalitiepartijen zijn bereid strenge bezuinigingen door te voeren, een voorwaarde voor Europese noodhulp. Pasok en Nieuwe Democratie vormden de afgelopen maanden een regering die daar schoorvoetend een begin mee maakte.

Wel hopen de onderhandelaars dat Europa de afspraken wil versoepelen. Onder de Grieken groeit namelijk de onvrede over de bezuinigingen. Volgens de conservatieve leider Antonis Samaras, die vermoedelijk premier wordt, kunnen de Grieken met soepelere afspraken „ontsnappen aan de kwellende werkelijkheid van vandaag de dag”. Ook Venizelos wil dat de nieuwe regering „iets doet aan de harde voorwaarden” voor noodhulp.

Europa lijkt welwillend. Volgens Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurozone, kan er over aanpassing van de opgelegde hervormingen worden gepraat. Nederland hinkt op twee gedachten. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) wil dat Griekenland zijn afspraken nakomt, maar is bereid te praten als aanpassing nodig blijkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer