Kerk & religie

Japanse stad Nagasaki krijgt rooms-katholiek bedevaartsoord

NAGASAKI – De Japanse stad Nagasaki, bekend als de stad die met Hiroshima in de Tweede Wereldoorlog werd getroffen door een atoombom, is 10 juni door de rooms-katholieke bisschoppenconferentie uitgeroepen als een bedevaartslocatie. De reden daarvan is niet het atoomgeweld maar de moord op 26 christenen in de zestiende eeuw.

Kerkredactie
19 June 2012 19:35Gewijzigd op 14 November 2020 21:41
Het eiland Dejima in 2010. Foto Wikimedia
Het eiland Dejima in 2010. Foto Wikimedia

Jarenlang dreven Portugezen als enige Europese natie handel met Japan via het eiland Deshima, een kunstmatig eilandje bij de havenstad Nagasaki.

Aan het begin van de zeventiende eeuw konden Nederlanders de unieke handelspositie van de Portugezen aftroeven. Nederland had tot halverwege de negentiende eeuw via Deshima als enige Europese natie contact met Japan. De economische winsten droogden echter al snel op.

Gekruisigd

Naast handel legden de Portugezen zich ook toe op de verspreiding van het rooms-katholicisme. Japan besloot echter aan het begin van de zeventiende eeuw om openbare uitingen van het christelijk geloof zwaar te straffen. Handel met Portugal werd verboden op straffe des doods. Op de heuvel Nishizaka werden in 1597 26 christenen gekruisigd waaronder drie kinderen.

Waarschijnlijk zijn tienduizenden christenen gedood door het rigide overheidsbeleid. Volgens rooms-katholieke missionarissen waren er eind zestiende eeuw 300.000 christenen in Japan. Het missiewerk dat in 1549 was opgestart door Franciscus Xaverius had in vijftig jaar veel succes geboekt. Momenteel is niet meer dan 1 procent van de Japanse bevolking rooms-katholiek. De helft daarvan zijn bovendien immigranten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer