Binnenland

Utrecht wil woningnood drastisch aanpakken

De gemeente Utrecht wil het tekort aan studentenhuisvesting in de stad drastisch verminderen. Ook wil ze starters op de Utrechtse woningmarkt financieel tegemoetkomen.

Regioredactie
27 August 2003 09:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:31

Om het tekort aan studentenwoningen op te heffen moeten zo’n 2500 kamers gebouwd worden bij het onderwijscentrum De Uithof, het Centraal Station en andere gebieden in de stad.

Dit jaar moeten tijdelijke maatregelen soelaas bieden. Zo zijn er plannen van de Stichting Tijdelijk Wonen voor tijdelijke studentenhuisvesting in een leegstaand kantoorpand.

De gemeente Utrecht steunt dit project door een lening van 250.000 euro. De provincie geeft een bankgarantie van 50.000 euro, omdat de eigenaar van het kantoorpand zekerheid wilde hebben dat Stichting Tijdelijk Wonen haar huurverplichtingen nakomt.

In het leegstaande pand krijgen zo’n 140 studenten onderdak. Het kan met betrekkelijk simpele ingrepen worden verbouwd tot een studentencomplex. Het is de bedoeling dat de jongeren zelf meewerken aan de verbouwing, waardoor een belangrijke kostenbesparing mogelijk is.

Met woningcorporatie SSH heeft de gemeente Utrecht bovendien afspraken gemaakt om circa 600 kleine woningen bij verandering van huurder voortaan toe te wijzen aan studenten. Naar schatting komen zo jaarlijks tientallen woningen extra voor studenten beschikbaar. Op die manier wordt voor studenten de kans vergroot om van een kamer door te stromen naar zelfstandige woonruimte.

Ook is er een gids beschikbaar voor de kamerzoekende student in Utrecht waarin alle informatie over wonen is gebundeld.

De gemeente Utrecht wil verder door een financiële tegemoetkoming de koop van een nieuwbouwwoning vergemakkelijken voor huurders van een sociale huurwoning. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om daarbij gebruik te maken van de starterslening. De regeling bestaat uit een lening die in de eerste driejaar renteloos en aflossingsvrij is. Groeit het inkomen na verloop van tijd dan gaan rente en aflossing daarmee in de pas lopen.

In totaal stelt de gemeente Utrecht een bedrag van 3,7 miljoen euro beschikbaar. In de komende drie jaar kunnen jaarlijks circa ongeveer vijftig huishoudens geholpen worden bij de aankoop van een nieuwbouwwoning.

Naar verwachting neemt de gemeenteraad eind september een besluit over het collegevoorstel. De starterslening Utrecht kan dan per 1 oktober 2003 ingaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer