Spies: Overeenkomst Vestia noodzakelijke stap
DEN HAAG (ANP) – De overeenkomst van Vestia met negen banken over de afkoop van bijna de hele derivatenportefeuille van deze woningcorporatie, is een ‘noodzakelijke stap om erger te voorkomen’. Dat schrijft minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer.
De portefeuille van Vestia was te groot en ook ‘naar aard niet passend’ voor een corporatie, aldus de bewindsvrouw. „Daardoor was er zelfs een risico van faillissement. Die risico’s zijn door deze overeenkomst weggenomen, maar tegen een hoge prijs van circa 2 miljard euro verlies aan maatschappelijk gebonden vermogen dat bestemd is voor de volkshuisvesting”, schrijft Spies.
Nu kan Vestia stappen zetten naar herstel, meldt ze. „Dat wordt een langdurig saneringstraject, waarvoor de corporatiesector nog jaren extra lasten zal moeten dragen.” Er wordt gesproken met de koepelorganisatie Aedes over de mogelijkheden van andere corporaties om Vestia te helpen investeringsopgaven toch te realiseren.
Het aandeel in het verlies dat Vestia voor haar rekening neemt, bedraagt volgens Spies ongeveer 1,3 miljard euro, hetgeen moet worden goedgemaakt door onder meer de verkoop van 15.000 woningen in 10 jaar. Daarbij kan verkoop aan andere corporaties helpen om ook weer enige investeringsmogelijkheden te krijgen en een sanering op de lopende exploitatie te voorkomen.
Vestia heeft opdracht gegeven tot een feitenonderzoek naar de totstandkoming van de derivatenportefeuille. Naar verwachting zal dit onderzoek nog deze maand worden afgerond. Ook loopt er een onderzoek naar de zeer omstreden pensioenregeling van een voormalige bestuurder en naar bepaalde transacties… In april werd Marcel de V. opgepakt. Hij was verantwoordelijk voor de derivatenportefeuille. Hij wordt verdacht van fraude.
Derivaten zijn risicovolle beleggingsproducten die de woningstichting moesten beschermen tegen toekomstige rentestijgingen. Omdat de rente daalde in plaats van steeg, kwam de woningstichting in financiële problemen.