„Pas vanaf 2014 hogere nieuwbouwproductie”
ROTTERDAM (ANP) – Het aantal nieuwbouwwoningen in Nederland zal pas vanaf 2014 toenemen. Dit jaar worden er naar verwachting 53.000 huizen uit de grond gestampt, gevolgd door een dieptepunt van 51.000 stuks in 2013. Dat stelde Bouwkennis,de uitgever van marktinformatie over de sector, dinsdag.
Voor 2014 rekent Bouwkennis op de nieuwbouw van 53.000 woningen. Het percentage huurwoningen zal dalen van 35,8 procent dit jaar tot 33,3 procent volgend jaar en 29,6 procent in 2014.
Volgens Bouwkennis staat de woningnieuwbouw onder druk door de nieuwe dip in het aantal verkochte nieuwbouwwoningen, het lage consumentenvertrouwen, de financiële tegenslagen bij corporaties en de geplande maatregelen uit het Kunduzakkoord. „Met name de verkoop van nieuwe woningen is zorgwekkend.” In de eerste 5 maanden van dit jaar vonden er naar schatting slechts 5000 transacties plaats, met als dieptepunt 900 verkochte woningen in mei.
Bouwkennis schaarde zich achter brancheverenigingen als het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) en Bouwend Nederland met kritiek op het Kunduzakkoord. „De woningmarkt lijkt er niet beter van te worden”, aldus Bouwkennis. „Allereerst vormt de combinatie van de verhoging van het btw-tarief van 19 procent naar 21 procent en de blijvend verlaagde overdrachtsbelasting van 2 procent een verslechtering van de concurrentiepositie van nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw.”
Het verschil tussen bestaande en nieuwe hypotheken heeft daarnaast een remmende werking op de doorstroming. Voor nieuwe hypotheken gelden beperkende voorwaarden ten aanzien van de hypotheekrenteaftrek en de aflossing. Volgens Bouwkennis zullen relatief veel mensen nog onder de oude voorwaarden een hypotheek willen afsluiten. „Dat kan op de zeer korte termijn leiden tot een opleving, die na begin 2013 weer inzakt.”
Verder zal de verhoging van de bankenbelasting de financiering van bouwprojecten duurder maken omdat banken deze extra kosten zullen afwentelen op hun klanten. „Als straks ook corporaties deze extra kosten voor hun kiezen krijgen, zal ook hier de bouwproductie opdrogen.”