Binnenland

Kolencentrale RWE: stroom aan procedures

GRONINGEN (ANP) – Nog geen kilowatt elektriciteit heeft de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven geleverd, maar wel een stroom aan juridische procedures. Nog voor het eerste beton was gestort, voerden milieuorganisaties Greenpeace en Natuur & Milieu al strijd tegen wat de grootste elektriciteitscentrale van Nederland moet worden voor stroom voor ruim 2 miljoen huishoudens. Totale bouwkosten: 2,6 miljard euro.

18 June 2012 14:06Gewijzigd op 14 November 2020 21:39

Deze week volgt een nieuw sluitstuk. De provincie Groningen heeft tot vrijdag de tijd om een nieuwe natuurvergunning af te geven, nadat de Raad van State de vorige in augustus 2011 vernietigde. Volgens het rechtscollege was er onvoldoende onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de Waddenzee en de Waddeneilanden. Ook zette de Raad van State een streep door het besluit voor het uitdiepen van de vaargeul vanaf de Noordzee naar de Eemshaven, wat nodig is om grote bulkschepen met kolen toegang te geven.

Greenpeace en Natuur & Milieu zien niets in nieuwe kolencentrales en al helemaal niet op het randje van de kwetsbare Waddenzee. Kolencentrales zijn „de grootse vervuilers van Nederland” en er zijn genoeg alternatieven, vinden zij.

RWE/Essent noemt de centrale in de Eemshaven juist „de schoonste en meest efficiënte in zijn soort”. De centrale zal straks draaien op poederkool, die nagenoeg volledig verbrandt en een veel hoger rendement heeft dan andere kolencentrales. Bovendien stookt de centrale straks ook voor een deel biomassa mee voor de productie van groene stroom, aldus RWE.

De energiereus heeft inmiddels zo’n 2 miljard euro in het project gestoken. Niet afbouwen zou het toppunt van kapitaalsvernietiging zijn, vindt de onderneming. De centrale, volgens RWE „het belangrijkste energieproject in Nederland”, moet in 2013 deels in bedrijf gaan.

Hoewel de Raad van State de natuurvergunning vorig jaar van tafel veegde, is de bouw gewoon doorgegaan. Dat kon op basis van een gedoogvergunning die de provincie Groningen afgaf.

De Groningse verantwoordelijke gedeputeerde Wiebe van der Ploeg (GroenLinks) zei eerder: „Het blijft een juridisch vraagstuk. Ik kan geen 100 procent garantie geven dat de nieuwe vergunning de eindstreep wel zal halen. Maar we voelen ons er redelijk comfortabel bij.”

Waar Van der Ploeg deze week ook mee komt, het zal geen einde zijn van het juridisch getouwtrek dat nu bijna 5 jaar duurt. Greenpeace en Natuur & Milieu hebben vooraf al aangekondigd opnieuw bezwaar aan te tekenen. „Er is zo veel mis met de vergunningen, daar valt niets meer aan te repareren”, meent Greenpeace.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer