Nederlands Gereformeerde Kerken gaan werken aan gastvrijheid
UTRECHT – De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) willen zich gastvrijer opstellen tegenover allochtone christenen. Alle plaatselijke kerken krijgen na de zomer een onderzoek naar Bijbelse gastvrijheid toegestuurd.
Dat zei Ad de Boer, voorzitter van de landelijke vergadering van de NGK, vrijdagmiddag tijdens het symposium ”Bijbelse gastvrijheid in de kerk: grensoverschrijdend!” in Utrecht. Daarnaast komt het Nederlands gereformeerde blad Opbouw in het najaar met een themanummer over gastvrijheid.
De Boer was een van de vier vertegenwoordigers van kerken die gisteren een exemplaar van een onderzoek naar Bijbelse gastvrijheid in ontvangst namen. Dat is uitgevoerd door twee studenten godsdienst pastoraal werk van de Christelijke Hogeschool Ede, Debbie den Boer en Henrike Brussee-van Tol. Zij keken in welke mate niet-westerse christenen zich liefdevol ontvangen voelden in autochtone kerken. Daarvoor gingen 26 allochtone christenen als ”mystery guest” langs bij autochtone kerken. Een van de conclusies was dat allochtone christenen die te gast zijn in Nederlandse kerken er zich vaak niet thuis voelen.
De Boer sprak van een „pijnlijke blik in de spiegel”, die echter wel nodig is. Hij gaf alvast een voorzet voor de bespreking van de studie in de plaatselijke kerken. Zo pleit De Boer voor begrijpelijker taal, bijvoorbeeld als het gaat om de termen ”eredienst” en ”votum en groet”.
Dr. A. J. Plaisier, scriba van de synode van de Protestantse Kerk in Nederland, zei dat het woord contact heel belangrijk is in het betonen van gastvrijheid. Hij ziet niets in het toepassen van „foefjes”, maar wil terug naar wat kerk-zijn is. „Als je ogen ervoor opengaan dat de kerk iets fascinerends is, gaan ze ook open voor broeders en zusters.”
Albrecht Boerrigter, algemeen coördinator van de Unie van Baptisten Gemeenten in Nederland, waarschuwde dat het opbouwen van goede contacten met migranten een hele klus is. Volgens Machiel Jonker, lid van het dagelijks bestuur van de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten, zijn veel migranten lid van pinkstergemeenten. „Dat is een gave van God aan de kerk. We kunnen veel leren van hun vuur en toewijding.”
Dat evangelische gemeenten aantrekkelijk zijn voor de meeste migranten, blijkt ook uit het gisteren gepresenteerde onderzoek. „In traditionele gemeenten is het stiller en staat de preek centraal”, aldus onderzoekers. „In evangelische gemeenten is de sfeer is vrolijker en levendiger. Een dienst mag een feest zijn, omdat het overwinningsdenken centraal staat.”
Een prijs voor meest gastvrije gemeente ging naar baptistengemeente De Rank in Utrecht.