Classis Amersfoort schorst ds. De Boer
De classis Amersfoort van de Christelijke Gereformeerde Kerken heeft ds. H. R. H. A. de Boer van Zeewolde geschorst. Deze tuchtmaatregel is in de plaats gekomen van de op 17 oktober vorig jaar genomen maatregel om hem tijdelijk van alle ambtelijke dienst binnen en buiten Zeewolde te ontheffen.
Mr. P. J. den Boef, de advocaat van de predikant, zegt „overrompeld” te zijn door het classisbesluit. Hij zal maandag de rechter in Zwolle vragen het eerder aangespannen -maar in overleg opgeschorte- kort geding snel nieuw leven in te blazen. „We vragen dan om opheffing van de schorsing.”
De preses van de classis Amersfoort, ds. M. Hogenbirk uit Veenendaal, deelde zaterdag het classisbesluit mee.
In haar laatste classisvergadering heeft de classis Amersfoort, „gehoord hebbende de besprekingen en het advies van deputaten artikel 49, het besluit tot schorsing genomen”, aldus ds. Hogenbirk. Het gaat om een schorsing in de zin van artikel 79 en 80 van de kerkorde. De kern daarvan is dat een ambtsdrager in openbare grote zonde leeft, in die zin dat met zonde een ongeestelijk en ambtsonwaardig leven bedoeld wordt. Desgevraagd deelt ds. Hogenbirk mee dat er geen sprake is van zonde tegen het zevende gebod. Nadere besluitvorming door de classis zal op haar vergadering van 6 februari plaatshebben. Dan is er kennisgenomen van de besluiten van de particuliere synode.
Ds. De Boer is eerder naar de burgerlijke rechter gestapt omdat hij het niet eens was met de beslissing van de classis hem tijdelijk van alle ambtelijke dienst te ontheffen. Bovendien zei de predikant destijds geen enkel vertrouwen te hebben in de kerkelijke rechtsgang binnen zijn kerken als zodanig. Op 17 december diende een kort geding. De classis betoogde tijdens de zitting dat men een tijdelijke maatregel trof omdat de dominee zich op cruciale momenten ziek meldde, namelijk steeds wanneer hij gehoord moest worden. Hij is wel een keer met zijn advocaat bij de classis geweest.
De classis deed, nadat het kort geding was aangespannen, alsnog een beroep op de particuliere synode van het oosten, de meerdere vergadering waaronder de classis valt, om versneld bijeen te komen. Dat gebeurde al op 27 december. De PS benoemde een commissie die moest bekijken of de bezwaarschriften tegen het besluit van de classis wettig zijn binnengekomen. De PS van het oosten komt op 4 februari bijeen.
De rechter in Zwolle gaf op 17 december aan dat hij de predikant en de classis op 4 januari, na de zitting van de PS, wilde horen, om daarna een uitspraak te doen. Ds. De Boer, de classis en de PS-commissie spraken vervolgens de dag voor de zitting met elkaar. Daarop schortte ds. De Boer het kort geding op, in afwachting van de beslissing van de PS op 4 februari.
In haar vergadering van woensdag 9 januari besloot de classis echter de tijdelijke maatregel om te zetten in een schorsing. Gezien de argumentatie van artikel 79 en 80 lijkt alles erop te wijzen dat nu wel inhoudelijk naar het functioneren van ds. De Boer gekeken is.
Een schorsing in de Christelijke Gereformeerde Kerken heeft bij ambtsdragers altijd direct tot gevolg dat zij afgezet worden. Bij predikanten is dat met enkele waarborgen omgeven, omdat er aan hun afzetting meer consequenties verbonden zijn. Daarom heeft een schorsing van een predikant altijd een voorlopig karakter. Schorsing dient gevolgd te worden door een nader besluit: opheffing van de schorsing of afzetting.
Mr. Den Boef noemt het onderzoek inzake de appèlprocedure, zoals opgepakt door de PS van het oosten, door het recente classisbesluit „volslagen overbodig.” „Ik voel me overrompeld en hol nu achter de feiten aan, want de PS kan op 4 februari alleen over de voorlopige maatregel iets zeggen en niets over de schorsing. De PS-commissie en de classis hebben me gevraagd om de kerkelijke weg te gaan. We bewilligden daarin en ondertussen neemt de classis een ander besluit. Daarom wend ik me weer tot de burgerlijke rechter om de gevolgde procedure te laten toetsen en de schorsing voor 6 februari op te heffen.” De advocaat van ds. De Boer denkt dat de classis op 6 februari, „gezien haar handelwijze tot nu toe, tot een definitieve beslissing, namelijk afzetting, zal komen. Dit vind ik geen eerlijke procesgang.”
De woordvoerder van de particuliere synode van het oosten, ds. J. Westerink, zegt dat hij geen mededelingen kan doen over de recente ontwikkeling. Officieel was hij maandagmorgen nog niet op de hoogte. „Onze commissie kreeg alleen opdracht naar de kwestie van de tijdelijke maatregel te kijken.” Op de vraag of deze commissie met het recente classisbesluit overbodig geworden is, zoals mr. Den Boef denkt, antwoordt hij dat de commissie gewoon haar werk afmaakt en dat de PS op 4 februari vergadert.