Nederland in 2001 ook al in recessie
De vorige recessie dateert niet zoals veel mensen denken uit de jaren tachtig of negentig, maar uit 2001-2002.
In de berekeningen die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) medio augustus over de afgelopen periode naar buiten heeft gebracht, blijken nu de cijfers over eind 2001 en begin 2002 naar beneden te zijn bijgesteld.
Uit de nieuwste berekeningen blijkt dat de economie in de laatste helft van 2001 en het eerste kwartaal van 2002 tijdens drie opeenvolgende kwartalen steeds met 0,1 procent is gekrompen. Eerder was er sprake van stilstand en lichte groei. Alleen het eerste kwartaal was al negatief. Het gaat om cijfers op kwartaalbasis.
Het CBS past cijfers altijd achteraf aan, maar repte tijdens de laatste publicatie over de stand van de economie niet van de recessie een jaar eerder. Volgens directeur G. Bruinooge gebruikt het CBS sinds vorig jaar de term recessie niet of nauwelijks meer. „Die term doet geen recht meer aan de huidige situatie”, aldus Bruinooge. Bovendien ligt de nadruk bij publicaties volgens hem op de meest recente schattingen en niet op eventuele bijstellingen uit het verleden.
Volgens de CBS-directeur schommelt de economie al maanden rond de nul. Door die kleine marges is de kans groot dat je pas later een recessie registreert, aldus Bruinooge. „Maar andersom is ook mogelijk en dan moet je achteraf een recessie intrekken. Dan krijg je een jojo-effect.”
Nederland verkeert nu weer in een recessie. Sinds het laatste kwartaal van 2002 is de economie, uitgedrukt in het bruto binnenlands product (bbp), geslonken. Officieel verkeert een land in een recessie als er sprake is van twee of meer opeenvolgende kwartalen waarin het bbp is afgenomen.
De Verenigde Staten raakten vorig jaar op gelijke wijze alsnog in een recessie. Na een bijstelling bleek dat in 2001 de economie de eerste drie kwartalen was gekrompen. Eerdere cijfers wezen alleen op een krimp in het derde kwartaal.