Binnenland

Belwinkels in Amsterdam gevoelig voor criminaliteit

Belwinkels in Amsterdam zijn gevoelig voor criminaliteit. Eenderde van de belhuizen en hun eigenaren is betrokken bij strafbare feiten.

ANP
26 August 2003 07:50Gewijzigd op 14 November 2020 00:30

Dat blijkt uit het onderzoek ”Verkeerd Verbonden?” onder 116 belwinkels dat maandag is gepresenteerd.

Eigenaren van belhuizen die zijn betrokken bij strafbare feiten, zijn het meest schuldig aan valsheid in geschrifte, bedreiging met een misdrijf, oplichting, heling en deelname aan een criminele organisatie. Uit het onderzoek blijkt verder dat een deel van de belwinkels zich bezighoudt met fenomenen als illegaal personeel, belastingfraude, telecomfraude, illegale wisselpraktijken, witwassen en ’hawala’, het doorsluizen van geld.

Volgens burgemeester Cohen betekent dit niet dat de hele belwinkelbranche crimineel is. „Achter Verkeerd Verbonden staat geen uitroepteken”, aldus Cohen. „We kunnen alleen concluderen dat de branche criminogeen is.” Het rapport concludeert ook dat de branche ondoorzichtig is. „Op het gebied van telecomfraude en nevenverschijnselen als hawala, is er momenteel sprake van onvoldoende of geen toezicht door de overheid.”

Wel meldt het onderzoek dat de nu achterhaalde cijfers waarschijnlijk „slechts het topje van de ijsberg” zijn. Cohen wil dat er meer onderzoek komt, waarbij ook naar het landelijke beeld wordt gekeken. „Ik ga er bij de verantwoordelijke ministers op aandringen de problematiek verder in kaart te brengen en aan te pakken”, aldus Cohen.

Amsterdam zal stappen ondernemen om een ongewenste groei van de branche tegen te gaan. De gemeente adviseert stadsdelen bestaande bestemmingsplannen zodanig aan te passen dat uitbreiding van het aantal belwinkels niet langer mogelijk is of zal afnemen. De meeste belwinkels bevinden zich in de stadsdelen Zeeburg en Oost, vooral omdat daar veel migranten wonen die gebruik maken van deze dienstverleners.

De gemeente Amsterdam besloot de hele belwinkelbranche onder de loep te nemen na een onderzoek in de Indische Buurt van Amsterdam. Het bleek dat daar opvallend vaak sprake was van overlast en incidenten rond belwinkels.

Vorige maand liet ook de gemeente Rotterdam weten overlast veroorzakende belwinkels aan te pakken. Vooral in Rotterdam-Zuid schoten de belhuizen de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer