Politiek

Uitstel verplichte voorlichting over homoseksualiteit

DEN HAAG – Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs gaat de verplichte voorlichting op scholen over seksualiteit en seksuele diversiteit een jaar later invoeren dan gepland.

Redactie politiek
12 June 2012 20:55Gewijzigd op 14 November 2020 21:33
Foto ANP
Foto ANP

Aanvankelijk zou de verplichting 1 augustus dit jaar ingaan. Maar in antwoord op schriftelijke vragen van D66-Kamerlid Dijkstra, die dinsdag naar de Tweede Kamer zijn gestuurd, schrijft de bewindsvrouw dat deze datum niet haalbaar is en dat ze de verplichting uitstelt tot 1 augustus 2013.

De oorzaak is een extra advies door de Onderwijsraad. Van Bijsterveldt heeft vooraf, zoals gebruikelijk, advies gevraagd aan het hoogste adviesorgaan van de regering, de Raad van State. Die heeft op zijn beurt de minister verzocht om over deze kwestie een advies te vragen aan de Onderwijsraad.

„Zoals te doen gebruikelijk heeft de regering gehoor gegeven aan dit verzoek van de Raad van State. Het advies van de Onderwijsraad wordt medio juni verwacht”, zo schrijft Van Bijsterveldt aan de Tweede Kamer.

Omdat er na ontvangst van het advies van de Onderwijsraad nog allerlei procedures doorlopen moeten worden, kan de minister een regeling waarin de voorlichting verplicht wordt gesteld pas na de zomervakantie aan de Tweede Kamer voorleggen. De inwerkingtreding kan dan niet eerder dan in het eerstkomende cursusjaar na augustus 2012, namelijk augustus 2013.

D66-Kamerlid Dijkstra vindt het uitstel niet acceptabel en wil dat de regeringspartij VVD druk uit gaat oefenen: „Dit is een voorbeeld van hoe het kabinet voortdurend vertraging toepast. De VVD moet nu maar eens laten zien dat de partij ruggengraat heeft.” Dijkstra heeft een debat aangevraagd.

Homobelangenorganisatie COC noemt het uitstel „een klap in het gezicht van lesbische, homoseksuele, biseksuele en trans­genderjongeren die het vaak zwaar hebben op school.”

Volgens Van Bijsterveldt heeft het uitstel nauwelijks gevolgen voor de onderwijspraktijk. De bewindsvrouw wijst erop dat in het komende cursusjaar „verreweg de meeste scholen” aandacht besteden aan seksuele diversiteit. De scholen zijn „voortvarend aan de slag met het onderwerp.” Verder wijst ze erop dat er een proef komt met zeventig lagere en middelbare scholen om een veilig klimaat te creëren voor homoseksuele jongeren.

De Kamer heeft al diverse malen uitgesproken dat de voorlichting over seksuele diversiteit er snel moet komen. De minister verzette zich daar steeds tegen, maar toen ze voor de derde maal een motie tegen zich zou krijgen, heeft ze besloten de voorlichting verplicht te stellen. Ze heeft daarbij wel bedongen dat iedere school daar op zijn eigen manier en vanuit de eigen overtuiging invulling aan mag geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer